2024.05.18, Szombat

Körvasút épül Budapest körül

2016.05.24. 09:07

A beruházás célja a város főpályaudvarainak tehermentesítése, a tervek 2017-ben készülnek el, az építkezés várhatóan 2018-ban kezdődhet.

A beruházás célja a város főpályaudvarainak tehermentesítése, a tervek 2017-ben készülnek el, az építkezés várhatóan 2018-ban kezdődhet.

A Világgazdaság azt írja, hatvan év után ismét vasúti kapcsolat jöhet létre Budapesten a sugárirányú vonalak között.

A lap úgy értesült, a beruházás a Nyugati pályaudvar tehermentesítése érdekében az esztergomi és a kelebiai vonalakkal kezdődne, majd a Pilisvörösvár és Soroksár valamint a Kunszentmiklós-Tass állomások közötti kapcsolat kialakításával folytatódna. A tervek jövőre készülhetnek el, a kivitelezés 2018-ban indulhat. 

A Pestújhelyen, Újpalotán és Rákosfalván kialakítandó megállóknak köszönhetően az Esztergom-Kelebia vonalon kezdetben félóránként indulhatnak a vonatok. A társaság a helyszínekről már egyeztetett a BKV-val és az érintett kerületekkel.

A megállók akadálymentesek lesznek és kapcsolatot teremtenek a BKV sugárirányú vonalaival. A megfelelő megvilágítás, a szélfogós perontető, a peronbútorok valamint a képi és hangos utastájékoztatás mellett a környezethez illő zaj- és rezgésvédelem kerül kiépítésére. A tervek 2017-ben készülnek el, az építkezés várhatóan 2018-ban kezdődhet.

A hat-hétmilliárd forintos beruházás finanszírozásának már tart az előkészítése, a MÁV erre uniós forrást is igénybe venne. A terv megvalósulásával jelentősen csökkenthető lenne a pályaudvarok jelenlegi terhelése.

(vg.hu/magyarepitok.hu)

Galéria

FókuszbanvasútpályaudvarBKK