2024.03.19, Kedd

Gyereklemezt jelentett meg Lajkó Félix

mti

2016.11.10. 15:45

Az Anna, Peti és Gergő-könyvek szerzőjének verseit zenésítette meg a Neked című lemezen a hegedűvirtuóz.

Hirdetés

Megzenésített gyerekversekből jelent meg Lajkó Félix új lemeze. A Neked című album Bartos Erika gyerekverseit zenésítette meg, a hegedűvirtuóz dallamait Tintér Gabriella énekelte el. "Gyereklemezt még sohasem készítettem, a projekt egy munkatársam ötlete volt, aki ismeri Bartos Erikát” - mondta el a 41 éves Liszt-díjas vajdasági zenész az MTI-nek. „Az ő meséiről, gyerekverseiről és rajzairól persze én is tudtam korábbról, amikor a gyerekem kicsi volt, sokat olvastunk neki az Anna, Peti és Gergő-könyvekből."


A kicsiknek sem játszik más zenét

A Fonó Budai Zeneház gondozásában megjelent, alig több mint 22 perces Neked című anyagnak egyelőre nem terveznek lemezbemutató koncertet, de a dalok közül Lajkó Félix néhányat minden bizonnyal játszani fog fellépésein. "Előfordult már, hogy gyerekek előtt léptem fel, és azt tapasztaltam, a kisebbeknek is tetszett, amit csináltam. Bár talán elsőre kicsit furcsállták, amit hallottak, mert ugyanazt adtuk elő, amit a felnőtteknek".

A Neked című lemezen megzenésített versek Bartos Erika óvodásoknak írt, 2013-ban megjelent Hógolyó című kötetében szerepelnek. „Valamennyi hangszert én szólaltattam meg, elsősorban hegedűn és több fajta citerán játszottam, valamint mandolinon is. Nem törekedtem arra, hogy kifejezetten gyerekzenét írjak, így aztán szerintem a végeredmény sem lett az" - jegyezte meg Lajkó Félix.


A tanítás helyett az önálló munkában hisz

A dalokat eléneklő Tintér Gabriella a közmédia Fölszállott a páva versenyén vált ismertté. A népdalénekes Lajkó Félix előző, idén tavasszal megjelent Most jöttem... című munkáján is közreműködött és azóta rendszeresen fellép a hegedűs Folk elnevezésű formációjával. Legközelebb most vasárnap a százhalombattai Szent István Templomban, a Héttorony Fesztiválon lépnek fel.

Az album eladásából származó bevételt jótékony célra fordítják: a Vajdasági Tehetségsegítő Tanácsnak ajánlják fel, a szerbiai tartományban élő kiemelkedő zenei tehetségű diákok támogatására. A vajdasági magyar zenei kultúra nagykövete címmel 2014-ben kitüntetett Lajkó Félix azt mondta, nem igazán hisz az iskolai keretek között zajló zenei tanításban, inkább azt gondolja, mindenkinek saját magának kell felismernie és kitartó munkával kihoznia magából a tehetséget. "A tanítás nem nekem való, de szívesen játszom együtt gyerekekkel, ha ezt bevállalják".    

A hegedűs már említett Most jöttem... című idei lemeze májusban a 3. helyre került a világ legrangosabb világzenei toplistáján, a World Music Charts-on, amelyet korábban vezetett is Mező című citerás albumával. "Persze örülök ezeknek a híreknek, de önmagában nincs sok hozama számomra a jó listás szereplésnek".    

Kultúrazene