2024.03.19, Kedd

Rendhagyó történelemórák zajlanak a nemzeti emlékhelyeken

MTI

2017.03.15. 07:00

A nemzeti ünnephez kapcsolódva több mint ezer gyermek látogat el ezen a héten többek között a Fiumei Úti Sírkertbe az ország különböző pontjairól.

Hirdetés

„Nemzeti ünnepünk keretében sok tanár és iskola elfogadta a felhívásunkat, hogy nálunk tartsák meg nyílt történelemóráikat és a temetőben mutassák meg az 1848-as hősök, honvédek parcelláját” – mondta Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója hozzátéve, hogy erre az alkalomra megnyitották emblematikus építményeiket, a Kossuth-, a Deák- és a Batthyány-mauzóleumot is.

A vezetett programok során az intézet munkatársai elkalauzolják a diákcsoportokat a 48-as parcellához, de megállnak például Vörösmarty Mihály és a Görgey Artúr sírjainál is. Ezek mindegyike védett, a Nemzeti Sírkert része. A főigazgató kiemelte, hogy a vezetett temetői séták rendhagyó történelemórának is tekinthetők, amelyek nagy sikerrel zajlanak nemcsak a Fiumei Úti Sírkertben, de a NÖRI Rákoskeresztúri Újköztemetőben lévő látogatóközpontjában is.

A héten a diákcsoportok az ország különböző pontjairól érkeztek és érkeznek, például Egerből, Dabasról, Zebegényből, Szentendréről, Pomázról, Ócsáról és Ráckevéről is.

A Fiumei Úti Sírkert tavaly májusban került az intézet vagyonkezelésébe, így jobban tudják szervezni azokat a programokat, amelyek a sírkert minél nagyobb látogatottságát segítik elő. Az Arany-emlékévhez kapcsolódva is fogadták és fogadják a csoportokat, a költészet napjához kapcsolódva, április 11-én délután pedig Földes László Hobo ingyenes előadására várják az érdeklődőket a Fiumei Úti Sírkertben, József Attila sírjánál.

Kultúra1848-49-es forradalom és szabadságharc