2024.04.19, Péntek

Jászberényi Sándor művét választotta legjobbnak a Libri zsűrije

MTI

2017.05.16. 11:03

A kiadó irodalmi díját 132 könyv közül kapta meg A lélek legszebb éjszakája című novelláskötet. A közönségdíjat Kepes András tavaly megjelent könyve, a Világkép söpörte be.

Hirdetés

A lélek legszebb éjszakája című novelláskötetével Jászberényi Sándor kapta a Libri irodalmi díjat hétfőn este Budapesten. A Libri irodalmi közönségdíjat Világkép című könyvéért Kepes András vehette át - közölte a könyvkereskedelmi vállalat. Az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazó elismeréseket 2016-ban adták át először. A díjat elnyerő könyvek szerzői 1-1 millió forintot kapnak, valamint 25-25 millió forint értékű médiatámogatást.

A szakmai zsűri és a közönség szavazataiért tíz döntős alkotás versenghetett, amelyet idén 35 kiadó 132 könyv közül a magyar kulturális élet több mint 80 képviselőjének javaslatai alapján választottak ki.

„Jászberényi Sándor alkotása merész könyv (...) a mai magyar irodalomban nem nagyon van párja. Beszédmódja, poétikája, stílusa egyedi. Olyan formát tölt meg élettel, amelyről már azt hihettük, használhatatlan. Egy ijesztő, vad, ugyanakkor szánandó, menekülő pasas lelkének finom rezdüléseit követhetjük, aki remekül elbeszélt történeteivel egyébként a világ elképesztő háborús bugyraiba is elvezet minket” – mondta a díjnyertes kötetről Károlyi Csaba irodalomkritikus, a zsűri tagja.

A közlemény szerint a Világkép a 2016-os év legkeresettebb kötete volt, amely egyszerre tud könnyen érthető, de tudományos igényességgel megfogalmazott iránytűként szolgálni többek között menekültkérdésben, szerelemben, gasztronómiában. Októberi megjelenése óta Kepes András több tucat, országszerte nagy érdeklődést kiváltó bemutatón és dedikáláson vett részt.

Kultúrairodalomkönyvdíjak