2024.04.20, Szombat
Francia-magyar barátság alakult ki a Toldinak köszönhetően
Institut Hongrois - Facebook

Francia-magyar barátság alakult ki a Toldinak köszönhetően

MTI

2017.10.08. 13:23

Arany János művét Párizsban adták elő magyar és francia fiatalok, akik a próbák során igazán közel kerülhettek egymáshoz.

Hirdetés

Az Arany-emlékév keretében francia és magyar diákok mutatták be Arany János Toldi című elbeszélő költeményének kétnyelvű változatát Párizsban. Az előadás pénteken este a Párizsi Magyar Intézetben (PMI), szombaton pedig a Philippe Rameau Konzervatóriumban volt látható - tájékoztatta az MTI-t Havasi János, a PMI igazgatója.

A művet Perényi Balázs fiatal magyar rendező és Sylvie Pascaud drámapedagógus állította színpadra budapesti középiskolások és egyetemi hallgatók, valamint a párizsi Phillippe Rameau művészeti konzervatórium diákjainak közreműködésével.

„Túl azon, hogy egy kitűnő fordításban rendelkezésre álló veretes magyar mű került közel a francia közönséghez, az előadás legnagyobb értéke az, hogy az egyhetes próbasorozat folyamán tizenkét fiatal került szinte családias kapcsolatba egymással, megismerve egymás nyelvét, szokásait, életmódját. A francia diákok lelkes ígéretet tettek új magyar barátaik felkeresésére, sőt magyar nyelvtanulásra is” - hangsúlyozta az igazgató.

A Philippe Rameau Konzervatórium nemrég csatlakozott a kulturális intézet partneri köréhez, ugyanakkor Havasi János igazgató megállapodást kötött Jean-Charles Tillet főtitkárral a két intézmény közötti hosszabb távú együttműködésről. Novemberben például Kodály-hangversenyt rendez az intézet a konzervatórium művészeti együtteseinek fellépésével.

Kultúrakülföldirodalom