2024.06.24, Hétfő

London és Párizs után Budapestre jön az izgalmas Songwriting Camp

MTI

2018.01.30. 17:06

Három napig akár napi 24 órán át dolgoznak majd az új dalokon a résztvevők, köztük például Palya Bea és Jónás Vera is.

Hét magyar dalszerző is közreműködik idén a svéd alapítású Songwriting Camp vendégeként a budapesti Brody Studiosban február 2. és 5. között - közölték a szervezők kedden. Az ABBA-tag Björn Ulvaeus és Niclas Molinder svéd dalszerző-producer kezdeményezése 2015 óta tart dalszerző táborokat Európa-szerte.

A tábor résztvevői minden nap más csoportban dolgoznak majd, három napon át, akár napi 24 órában. A svéd szervezők Stockholm, London és Párizs után hozzák a magyar fővárosba a rendezvényt, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület meghívására. A világ különböző tájairól érkező résztvevők kiválasztása több lépcsőben történt, a magyar dalszerzők közül Palya Bea, Jónás Vera, Csányi Rita (Anahit), Nagy Eszter (Myra Monoka), Törőcsik Kristóf (Margaret Island), Kállay Saunders András és Molnár Tamás (JETLAG) lesz a Budapesten első alkalommal megrendezett alkotótábor vendége.

 

Svédországban a legmagasabb az egy főre eső kórusok száma

Az északi ország hat Eurovízió-győzelemmel büszkélkedhet, ráadásul GDP-arányosan a toplistás dalok legnagyobb exportőre világszerte. Az elmúlt évtizedekben számos svéd produkció jutott el a világhírig, köztük Avicii, a Swedish House Maffia, Robyn, a The Hives, a The Cardigans, a Roxette vagy éppen az idei Szigetre is ellátogató Zara Larsson. Több világhírű előadó, például Britney Spears, Pink, Lady Gaga és a Backstreet Boys számára írtak már slágert svéd dalszerzők, Madonna, a U2, Christina Aguilera vagy Robbie Williams pedig videoklipet köszönhet a svéd szakembereknek.

A táborhoz Svédország budapesti nagykövetsége a Sweden Music Tour című kiállítással járul hozzá, amely virtuális élményt nyújtva járja körül a svéd zenei csoda jelenségét. Az alkotótábor nyitórendezvényét február 2-án, pénteken rendezik a Brody Studios klubban.

Kultúrazene