2024.03.29, Péntek

2000 négyzetméternyi kiállítóteremmel bővül a felújított Szépművészeti

mti, magyarepitok.hu

2018.02.12. 15:46

A fővárosi múzeumban számos fejlesztési és rekonstrukciós alprojekt készült el, a Román csarnok világháborús sérüléseit közel nyolc évtized után gyógyították meg.

Hirdetés

Több mint hetven év után először lesz látható a Szépművészeti Múzeum felújított Román csarnoka. A hírt a csarnok hétfői sajtóbejárásán az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán jelentette be.

Az intézmény átfogó felújításának kivitelezését tavalyelőtt kezdte el a Magyar Építő Zrt. A Szépművészeti Múzeum történetében ez volt az eddigi legjelentősebb rekonstrukció. Ahogy azt korábban is jeleztük, a projektben többek közt

  • megújult a Román csarnok, a Michelangelo-terem és a Schickedanz-terem;
  • korszerűsödött az elavult fűtőrendszer;
  • új kiállító- és közönségforgalmi tereket, korszerű restaurátor- és raktárműhelyeket alakítottak ki.    

A múzeum fejlesztése 14 ezer négyzetmétert érintett, ami az épület alapterületének mintegy negyven százaléka. A beruházásnak köszönhetően csaknem 2000 négyzetméterrel nőnek a kiállítóterek és a műtárgyraktáraknak is félezer négyzetméterrel több hely jut.


1500 liternyi konzervanyagra volt szükség

A beruházás lényegét a Román csarnok felújítása képezte, melyről a hétfői sajtóeseményen Balog Zoltán részletesen beszámolt. A csaknem 900 négyzetméter alapterületű, egy középkori bazilika belső terét megidéző terem

falfestményeinek megújításán egy éven át mintegy 70 restaurátor dolgozott, akik 2500 négyzetméter falfelületet varázsoltak újjá.

A munkálatok során 1500 liter konzerválóanyagot és csaknem 100 kilogramm különböző színű pigmentet, valamint 5,5 kilogramm aranyat használtak fel. Ezek mellett a múzeumi tér korszerű hűtési-fűtési, valamint modern világítási rendszert is kapott.    

Balog Zoltán hangsúlyozta: a Román csarnok felújításával a magyar kultúrpolitika egyik súlyos adósságát sikerült törleszteni. A Szépművészeti Múzeum egyik legszebb termét még a második világháború idején zárták le és a kijavítatlan háborús sérülések miatt mostanáig nem is nyitották meg.    


Októberig kell várni a nyitásra

Az eseményen szintén részt vett Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója is. Beszédéből kiderült, szintén kiállítótér lesz az eddig irodaként működő, mostanra rekonstruált Schickedanz-terem. A Román csarnok melletti, frissen felújított tér a múzeumpedagógiát szolgálja majd.

A Szépművészeti Múzeum 19. század előtti gyűjteményei a következő hónapokban visszaköltöznek. Az egész épület október 25-én nyílik meg a látogatók előtt egy Leonardo-kiállítással, amelynek a szintén most helyreállított, eddig nem látogatható Michelangelo-terem ad otthont.

Balog Zoltán elmondása szerint a múzeum átfogó rekonstrukciójára és a több ezer műtárgy költöztetésére 15 milliárd forintot biztosított a kormányzat, ebből 8,3 milliárdot tett ki a Román csarnok helyreállítása. 

KultúraMagyar Építő ZrtközintézményekSzépművészeti Múzeum