2024.04.16, Kedd

A Dunakanyar hajósforgalmáról nyílt kiállítás Neszmélyen

mti

2018.06.29. 15:54

A modellekkel és digitális archívumokkal kialakított bemutatót egy gőzhajó belsejében tekinthetik meg a látogatók.

Hirdetés

Új tárlattal bővült a neszmélyi Hajóskanzen, miután pénteken megnyitották az ’Utazások a Dunakanyarba’ című kiállítást. Az október 31-ig látogatható bemutatón a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum hajómodelljei, illetve archív felvételek és korabeli tárgyak segítségével elevenedik meg a két világháború közti Dunakanyar.

 

A tárlat egyik darabja, egy korabeli tankerhajó modellje (mti)

A kiállítást a jövőre 150 éves, Zoltán elnevezésű lapátkerekes gőzhajóban tekinthetik meg az érdeklődők. A megnyitási ünnepségen Zsigmond Gábor, a múzeum főigazgatóhelyettese elmondta: az útvonalon jól szervezett és sűrű forgalomban egyszerre jártak kiránduló- és kofahajók, amelyen a Dunakanyar kistermelői vittek árut a főváros piacaira. Így olykor a legkülönfélébb társadalmi rétegekből állhatott egy hajó utazóközönsége – tette hozzá.

A magyar hajózás dokumentumait összegyűjtő neszmélyi Hajóskanzent a Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány tartja fent. Korábban itt állomásozott a Lajta monitor, a legrégebbi úszóképes hadihajó az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből, mely most felújítva a Parlament előtt tekinthető meg.

 

KultúramúzeumNeszmélyHajóskanzen