2024.03.29, Péntek

Római misztériumvallás szentélyével bővült Aquincum

mti

2018.06.22. 15:54

A városrész ókori történelmet bemutató múzeumában bikaölő Mithrász templomát nézhetik meg az érdeklődők.

Hirdetés

Hamarosan megnyílik Magyarország második szabadon látogatható mithraeuma, vagyis Mithrász-szentélye. Az indiai vallásokból a perzsa kultúrán keresztül a Római Birodalomba eljutott istent Európában titkos szertartások közeppete, egy misztériumkultusz keretében tisztelték követői. Így annak ellenére, hogy a késői császárság idején sokan tartoztak vallásához, kevés temploma maradt fent, hazánkban eddig csak Fertőrákos közelében restauráltak ezek közül egyet.

 

Mithrász istenség szobra a British Museumban (Wikimedia)

A most az Aquincumi Múzeumban átadott helyreállított Mithrász-szentélyt először 1941-ben tárták fel. Az itt talált kivételes leletegyüttes darabjai, köztük a bikaölő istenség kultuszszobra, csak most, 77 évvel később láthatóak először együtt, eredeti környezetükben.

 

Húsz éve tervezték a szentély restaurálását

A szentély romjai az 1990-es évekig egy nem látogatható, fákkal és gazzal benőtt területen feküdtek. A romok fölé emelt védőépület ötlete csaknem 20 éve született meg, a fő cél a maradványok megóvása és egy méltó kiállítórészleg kialakítása volt – mondta el a átadóünnepségen Zsidi Paula, az Aquincumi Múzeum nyugalmazott igazgatója.

A Mithrász-szentélyt először június 23-án, a múzeumok éjszakáján láthatja a közönség.

KultúramúzeumAquincumÓbuda