2024.04.13, Szombat
Megnyílt a megújult Kincsem-kiállítás a Városligetben
pannonhirnok.hu

Megnyílt a megújult Kincsem-kiállítás a Városligetben

MTI

2019.03.20. 10:50

A tárlaton a két híres magyar versenyló csontváza mellett személyes tárgyak is megtekinthetők.

Hirdetés

Megnyílt a megújult, új tárgyakkal kiegészített Kincsem-Imperiál: Híres magyar versenylovak című kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban Budapesten.

A Kincsem-Imperiál-tárlat a szomszédos A ló - Nemzeti lókiállítással közösen a magyarországi lovaskultúra, lovas hagyományok és lovassport történetét mutatja be - mondta el Estók János, a múzeum igazgatója a felújított állandó kiállítás megnyitóján. Hozzátette, hogy a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 1897-ben, több mint 120 éve nyílt meg az első lótenyésztéssel foglalkozó kiállítás.

A "magyar csodaló", Kincsem után elnevezett tárlat Széchenyi Istvántól a rendszerváltás utánig követi a magyar lósport történetét.


Kincsem, a verhetetlen versenyló

Kincsem 1876-tól négy éven át versenyzett, hat ország 13 versenypályáján indult és mindannyiszor győzött. Sikereit máig nem sikerült megismételnie egyetlen versenylónak sem a világon - 54 versenyen futott és 54 alkalommal aratott győzelmet.

A 145 évvel ezelőtt született Kincsem pályafutása csúcsán, 1878-ban aratott győzelmet a goodwoodi versenyen, akkor kapta a "magyar csoda" nevet. A versenyen nyert nagy értékű ezüst szobrot szintén megtekinthetik a látogatók a tárlat új tárgyai között.

 


Imperiál is eredményesen versenyzett

1962 és 1964 között versenyzett Imperiál, a második világháború utáni magyar lóverseny és telivértenyésztés legeredményesebb lova, amely 25 versenyen 20 első helyezést szerzett Magyarországon és külföldön. Imperiál sikerei, népszerűsége segítettek a magyar lóversenyzés túlélését a kommunista uralom alatt.

A két versenyló csontvázát és játékos, interaktív elemeket is felvonultató kiállítás új tárgyai között szerepel Kincsem egykori tulajdonosa, Blaskovich Ernő több személyes tárgya, valamint Pálik Béla, a híres állatfestő Kincsemet ábrázoló alkotása is.

Kultúrakiállításkultúra