2024.04.26, Péntek
Eddig nem látható magyar műkincsek kiállítása nyílt meg a Nemzeti Múzeumban
mke.hu

Eddig nem látható magyar műkincsek kiállítása nyílt meg a Nemzeti Múzeumban

mtu

2019.06.21. 13:45

Huszonegy frissen végzett restaurátor hallgató mintegy harminc munkáját - a többi között a Szépművészeti Múzeum 1500 körülre datált, nagyméretű freskóit és az Esterházy-kincsárba tartozó, drágakövekkel díszített pallost – mutatja be Kő/Papír/Fraskó - Megmentett műkincsek 2019 című kiállítása.

Hirdetés

Diplomázó restaurátorok munkáit tekithetik meg az érdeklődők a Nemzeti Múzeum pénteken megnyíló új kiállításán. A szakemberek estmények helyreállítása mellett többek között még üveggel, porcelánnal, ezüsttel, mészkővel, celluloiddal, papírmaséval, acéllal, temperával, csonttal, akrilfestékkel, korallal, selyembársonnyal, kovácsoltvassal, farostlemezzel, rozmáragyarral és különféle drágakövekkel is dolgoztak.

Zsámbéki Anna, a tárlat kurátora kiállított tárgyakról közölte: a közönség egyebek mellett egy könyvkötőmester által készített glóbuszasztalt, kortárs grafikát, festett cégért és egy 129 elemből összeállított kovácsoltvas lámpaszerkezetet is láthat.

Hangsúlyozta: a kiállítás a felfedezésről, megismerésről szól. "Láttatja, hogy a restaurátorok nem csupán művészek, hanem jó kezű szakiparosok" - fogalmazott, majd kitért rá: egyre fontosabb, hogy tudományos ismeretanyag is társul "az amúgy magas színvonalon kivitelezett munkákhoz".

Szólt arról is, hogy a műtárgyakon végzett beavatkozások nem lehetnek ötletszerűek, a kreativitásra való igényt a tervezésbe, a kísérletezésbe kell átirányítani.

KultúrarestauráláskiállításNemzeti Múzeum