2024.02.28, Szerda

Lassult, de így is 9 százalékot nőtt a Mapei

2016.04.19. 09:50

1,7 milliárd forint volt a Mapei Kft. belföldi forgalma 2016. első három hónapjában, ami mintegy 9 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Hirdetés

1,7 milliárd forint volt a Mapei Kft. belföldi forgalma 2016. első három hónapjában, ami mintegy 9 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ez ugyan némi lassulást jelez, ám a vállalat továbbra is nagyon optimista: már érezhető a CSOK hatása, azonban a kereslet növekedése az év második felében várható, melynek érdekében a vállalat akár házhoz is megy.

A Mapei Kft. 9 százalékkal növelte az árbevételét az előző év hasonló időszakához képest. Bár a növekedés mértéke – az építőipar teljesítményének jelentős csökkenése miatt - elmarad az előző évihez képest, a vállalat mégis nagyon bizakodó.

Mint ismeretes, a KSH az építőipari termelés közel 20 %-ot csökkenéséről számolt be 2016 első két hónapjában. Elsősorban az út, vasút és közműépítések területén volt nagy a csökkenés, de a magasépítés teljesítménye is elmaradt a tavalyi év azonos időszakától.

“Mivel a főleg uniós forrásokból finanszírozott beruházások kifutottak, és az újak még nem indultak el, ezt az egész ipar, így mi is megéreztük. Több termékvonalunk forgalma csökkent. A nagyberuházások miatti forgalomkiesés kompenzálására munkatársaink minden kisebb projekten, akár egy családi ház építésén is igyekeznek személyesen ott lenni” – mondta Markovich Béla a Mapei Kft ügyvezetője, az ÉVOSZ (Építőipari Vállalkozások Országos Szövetsége) alelnöke.

Az ágazat helyzetét figyelembe véve elégedett az első negyedév eredményeivel, melyet a magas szintű vevőkiszolgálásnak, a vállalat képzési programjának, valamint az intenzív kommunikációnak tulajdonít.

 

Az év második fele javulást hozhat

Bár a Mapei Kft. továbbra is nagyon bizakodó, Markovich Béla szerint az ágazatban mérsékelten optimista a hangulat.

Az út, vasút, mélyépítéssel foglalkozó cégek jelenleg vegetálnak, újabb pályázati kiírások és projektek az év második felétől várhatók. Ugyanakkor az egész ágazat várja a CSOK hatására jelentkező tényleges építési igényeket.

A Mapei kereskedői körében elvégzett felmérése azt mutatja, hogy a CSOK-nak már jelentős hatása érezhető: a lakossági érdeklődés egyre nő, azonban ez még az értékesítés eredményeiben nem látszik. A társasházépítők viszont már megmozdultak, mert számítanak a CSOK elindulásával az új lakások iránti keresletnövekedésre.

Markovich Béla szerint az év második felétől várható általános javulás az építőiparban. Júniustól várhatóan berobban az útépítés és legkésőbb szeptembertől a CSOK-os lakások, családi házak építése hozhat élénkülést. A várakozásokat beárnyékolja a szakemberhiány, mely az egész ágazatban egyre növekvő probléma, és amely a megnövekedett igények kiszolgálását is nehezítheti.

forrás: Mapei Kft.

Galéria

GazdaságMapei Kft.építőiparszakember