2024.05.21, Kedd

Lezárult a villamossági termékek energiahatékonysági címkézésének ellenőrzése

2016.04.26. 11:46

Az energiatakarékosság és az energiafelhasználás hatékonysága egyre nagyobb figyelmet kap az egész világon.

Az energiatakarékosság és az energiafelhasználás hatékonysága egyre nagyobb figyelmet kap az egész világon. Nem csupán a Föld globális felmelegedését csökkenthetik, hanem egyben gazdasági haszonnal is járnak mind a fogyasztók, mind a nemzetgazdaságok szempontjából. Ehhez próbál hozzájárulni a fogyasztóvédelem is saját eszközeivel.

Országos piacfelügyeleti ellenőrzések keretében évek óta vizsgálják a fogyasztóvédelmi szakemberek, hogy a fogyasztók valóban megkapják-e a döntésükhöz szükséges, energiahatékonysággal kapcsolatos tájékoztatásokat.

Az idei évben a kereskedelmi forgalomban megtalálható villamos lámpatestek ellenőrzésére került sor.

A Pest Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának munkatársai 2016. március 3. és március 21. között tíz műszaki jellegű üzletben ellenőrizték a bemutatásra kihelyezett lámpatestek energiahatékonysági címkéit. Az ellenőrzés kiterjedt a hálózatról működő, önálló, vagy bútorba építhető lámpatestekre, mind a hagyományos izzószálas, halogénizzós, mind a fénycsöves és LED-lámpákkal szerelt lámpatestekre.

A tíz üzletben, köztük áruházláncokban és kiskereskedésekben 114 féle lámpatestet ellenőriztek a szakemberek, ebből 47-et kifogásoltak valamilyen szempontból. Mindössze egy üzletben volt minden rendben. A legtöbb kifogás (25 %) a címke és a termék összetartozása tekintetében akadt, az esetek 11 százalékában nem is volt címke. A tájékoztató mondatok feltüntetésében nem volt kifogás, de a címkék 7 százalékában a tájékoztató idegen nyelvű volt. A feltüntetett adatok általában megfeleltek, nem volt kifogásolni való.

A kifogásolt termékek forgalmazását a kormányhivatal a megfelelő címkék kihelyezésének feltételéhez kötötte.

(Pest Megyei Kormányhivatal)

Galéria

Gazdaságfogyasztóvédelemenergiahatékonyságenergiahatékonyság

Ajánljuk még