2024.02.21, Szerda

Megújul a nagy-hárs-hegyi Kaán Károly-kilátó

2016.05.22. 09:27

Megkezdődtek a Budai-hegység 454 méteres csúcsán lévő Kaán Károly-kilátó felújítási munkálatai.

Hirdetés

Megkezdődtek a Budai-hegység 454 méteres csúcsán lévő Kaán Károly-kilátó felújítási munkálatai. A felújítás idejére a kilátót lezárták, várhatóan június közepén nyit újra a kirándulók számára. 

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2013 óta szinte minden hónapban közjóléti és turisztikai fejlesztések megvalósítását jelentette be: ez nem csak különálló objektumokat, például turista- és menedékházakat jelent, hanem komplett turisztikai rendszereket és hálózatokat is, mint például az április végén átadott Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat. 

Természetesen ugyanez vonatkozik a legnépszerűbb kirándulócélpontokon épített kilátókra is, hiszen az elmúlt időszakban nem telt el úgy év, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. legalább egy ilyen létesítményt ne adott volna át a turistaközönségnek. Idén ősszel a Prédikálószékre megálmodott kilátó átadása esedékes, 2016. április elején nyitották meg a Hármashatár-hegyi kilátópontot, tavaly a piliscsabai Dévényi Antal-kilátót adták át, 2014-ben pedig a Pilis-tetőre épített Boldog Özséb-kilátóval erősítették a turisztikai vonzerőt az évi csaknem húszmillió látogató számára. 

Ezúttal a Nagy-Hárs-hegyen található, 1989-ben átadott Kaán Károly-kilátó esik át teljes rekonstrukciós és – alapos vizsgálatot követően – szerkezet-megerősítő folyamaton. Az eddig a tetőt fedő deszkákat a szakemberek eltávolították, helyükre egy új, komolyabb vízszigetelő réteggel ellátott zsindelytető kerül. A kilátót alkotó többi faszerkezeti egységeket (korlátokat, lépcsőket, padlózatokat) pedig felcsiszolják, majd ezt követően újrafestik. A felújítás anyagi hátterét a Pilisi Parkerdő Zrt. egy, a felújítást támogató magánszeméllyel közösen összefogva teremti elő. 

A felújítás idejére a kilátót lezárják a nagyközönség elől, amit – az időjárás függvényében – az odalátogatók előreláthatóan június közepén vehetnek ismét birtokba, hogy egy megújult, megszépült kilátóból élvezhessék a körpanorámát. 

forrás: parkerdo.hu / kirandulastippek.hu

Galéria

Pilisi ParkerdőFókuszbankilátó

Ajánljuk még