Klément György cserszegi fűszerese, Kökény Benő Kétmotoros rozéja és Kiss Attila Cabernet Sauvignon-ja viselheti egy éven át a Vadászok bora címet. A választást tegnap tartották, rendhagyó módon most kiállítással és gasztronómiai versennyel egybekötve. A Kereskedelmi iskola tanulói készítettek vadhúsokból ételeket. Ezeket is bírálta szakértő zsűri.
Klément György cserszegi fűszerese, Kökény Benő Kétmotoros rozéja és Kiss Attila Cabernet Sauvignon-ja viselheti egy éven át a Vadászok bora címet. A választást tegnap tartották, rendhagyó módon most kiállítással és gasztronómiai versennyel egybekötve. A Kereskedelmi iskola tanulói készítettek vadhúsokból ételeket. Ezeket is bírálta szakértő zsűri.
A Pipacs Vadászkürt Egyesület fanfárjával indult a Vadászok bora választás, idén rendhagyó módon az Artem Galériában. "Ez a mai rendezvényünk egy jó példája az összefogásnak, hiszen a vadászok bora választás már az Unghváry László borrend jóvoltából és segítségével elég régóta zajlik Cegléden valamilyen formában, korábban az Aquarell hotelben és egyéb helyeken voltak ezek a rendezvények. De még korábban a vadászok bora választás mellé gasztronómiai különlegességek is voltak." - mondta köszöntőjében Ujházi György szervező.
A rendezvény most két helyszínre került át. Mégis egy helyre. Az Artem Galéria és a Jazz café minden helyiségét kihasználták arra, hogy minél komplexebb élményt nyújtsanak a meghívottaknak. Azon az eseményen, amelyet Cegléd polgármestere nyitott meg. "Mint valamikor borásznak induló ember - hiszen amikor Gyöngyösön a főiskolán végeztem, akkor szőlészet borászat szakirányt gyakoroltam. Aztán az élet sokfelé vitt, de mindig is nagy szerelem volt az életemben a vadászat, meg az erdészet. És megadatott később az is, hogy erdészeti végzetséget és is szerezzek." - fogalmazott Takáts László.
Sőt, a vadászat is közel áll hozzá - folytatta. Mindezek elmaradhatatlan kelléke és hozzávalója a gasztronómia. Vagyis valóban most minden ott volt, egy helyen. A Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskola már korábban is segítője és részese volt az eseménynek, most pedig újra. Hiszen a vadászok által elejtett és felajánlott vadakból a kereskedelmi iskola tanulói készítettek különleges ételeket. Amelyeket szakértő zsűri kóstolt először.
"Nagyon különleges dolog, amikor ennyi vadételt tudunk kóstolni. Ez annyiból jó dolog, hogy azért Cegléd környéke bővelkedik erdőkben és sokkal többet is fogyaszthatnánk belőle, ez nagyon jó dolog, ennek a reklámozására és reméljük, hogy ebből egy hosszú hagyomány fog kibontakozni. A mi tisztünk az volt, hogy az itt felvonultatott ételeket próbáljuk rangsorolni, de nehéz volt mert mind kitűnő étel volt leves pástétom gombás étel, gyümölcsös étel." - mondta el Imregi Tibor, a zsűri elnöke.
Végül úgy döntöttek, a legfinomabbra a szarvas májpástétom, az erdei gyümölcsös őzsült és a stroganoff fantázianévre hallgató vaddisznó ételt készítették el a fiatalok. A borok esetében is színes és széles volt a kínálat. 17 bort neveztek, ebből 16 2015-ös évjáratú, egy pedig 2009-es volt. A vendégek szavazatai alapján végül Klément György cserszegi fűszerese, Kökény Benő Kétmotoros rozéja és Kiss Attila Cabernet Sauvignon-ja viselheti egy éven át a Vadászok bora címet.
forrás: cegled.hu