2024.05.22, Szerda

Milyen legyen Budaörs 2030-ban?

2016.04.12. 08:31

Milyen legyen Budaörs egy, másfél évtized múlva? Ez a központi kérdése a Budaörs 2030 - Távlatok programnak.

Milyen legyen Budaörs egy, másfél évtized múlva? Ez a központi kérdése a Budaörs 2030 - Távlatok programnak, amely 2016. április 10-én bontott zászlót a Húsznegyven Budaörsi Fiatal Építészek Műhelye Egyesület által szervezett Köz/Tér Hónap megnyitójával párhuzamosan. A kérdésre település- és területfejlesztők, építészek, tájépítészek, várostervezők közösen keresik a választ, de nem maradhatnak ki ebből a munkából az érintettek, a helyi lakosság, a budaörsi civilek, vállalkozók sem. 

Budaörs idén 30 éve kapta meg a városi rangot, amely különösen időszerűvé teszi annak átgondolását, hogy milyen közép- és hosszú távú célok és értékek mentén képzeli el városunk a jövőjét.

A tervezési folyamatnak az új Településfejlesztési Koncepció (TK) ad majd keretet, illetve a hozzá kapcsolódó, úgynevezett Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS). Előbbi a helyzetelemzést és az ebből fakadó célokat, utóbbi a konkrét akciókat, programokat tartalmazza majd.

Ön milyennek szeretné látni a várost 2030-ban? Mit építene, mit szüntetne meg, mit alakítana át? A munka jelenlegi fázisában ilyen kérdések mentén történik az előzetes fejlesztési elképzelések, javaslatok gyűjtése. Ezért kérik, ha szeretné megfogalmazni a városra, vagy egy-egy részterületére vonatkozó terveit, elképzeléseit, azt április végéig juttassa el, hogy már a munka elején figyelembe tudják venni! (Budaörs Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Főépítészi Iroda, 2040 Budaörs, Szabadság út 134.; e-mail: [email protected]).

A következő fél évben számos programot, akciót szerveznek, hogy megismertessék a tervezési folyamatot a budaörsiekkel, és megtudják véleményüket. Kérik, kísérjék figyelemmel a honlapukat a részletekért!

 

Köz/Tér hónap Budaörsön

A Köz/Tér Hónap nyitó rendezvényén 66 európai közteret mutatott be a HÚSZNEGYVEN Budaörsi Fiatal Építészek Műhelye Egyesület a a Zichy-majorban.

Az elmúlt években a világon számos helyen járt vándorkiállítást, melynek címe "EURÓPAI TEREK, TEREK EURÓPÁNAK", a Velencei Egyetem Urbanisztikai Tanszéke állította össze. Ezt Pécsen további 6 helyszínnel egészítették ki, így összesen 66 európai közteret mutat be.

A kiállítás a KÖZ/TÉR hónap időtartama alatt tekinthető meg, április 10-e május 8-e között.

Az április 10-én tartott megnyitó után beszélgetéssel, gyermekprogramokkal várta az egyesület az érdeklődőket.

 

Legközelebbi programjaink:

      2016. április 25. – Budaörs felülnézetből

  • Nagyméretű légi fotó segítségével játékos formában közösen azonosítják be Budaörs legkedveltebb helyszíneit, a problémagócokat, és helyszínekhez kötik a lakosság fejlesztési javaslatait a Városháza aulájában.
  • A rendezvényen debütál a budaörsi emlékek fala! Hozzon magával egy emléket, egy régi fotót, egy terítőt, kisebb festményt, képeslapot, bármi tipikusat Budaörs múltjából, vagy időtálló érdekességet a jelenéből (max. 30x30 cm-eset), amelyekkel elkezdik építeni a budaörsi emlékek falát.
  • Szelfi a Városháza teraszán – legyen Önről is olyan fotó, ahol Budaörs látképe adja a hátteret!

 

      2016. május 7. – Budaörs 2030 – Távlatok tervező sátor a Budaörs Fesztiválon

  • Egész napos programokkal, a tervezési folyamathoz kapcsolódó kreatív játékokkal (pl. 3D nyomtatás, varázskocka, kvízjáték stb.) várják a tervező sátornál az érdeklődőket, ahol a legaktívabb résztvevőket, a legjobb fejlesztési ötletet adókat ajándékokkal, a kvízjátékon résztvevőket nyereményekkel jutalmazzák

forrás: budaors.hu

Galéria

BudaörsBudaörsHelyi