2024.05.19, Vasárnap

67 ezer élelmiszercsomag jutott a szegény családoknak a multik felajánlásából

hirado.hu

2016.12.05. 08:31

Háromszázhatvan településen 7488 hátrányos helyzetű, három éven aluli kisgyereket nevelő család vehetett át élelmiszercsomagokat a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány szervezésében.

Az alapítvány 2016-os tevékenységéről szóló budapesti beszélgetésen a kuratórium elnöke emlékeztetett, noha a törvény szerint minden 14 évesnél fiatalabb, hátrányos helyzetű gyerek jogosult állami forrásból ingyenes étkezésre, ez a valóságban a három éven aluliak számára nem mindig teljesül, mert nem minden kistelepülésen működik bölcsőde.


Hat nagyáruházat sikerült bevonni

Hegedűs Zsuzsa hozzátette, a helyzet rendezésére az állam már kiírt egy bölcsődepályázatot, az átmeneti időszakra pedig az alapítvány megkereste a magyarországi multinacionális élelmiszer-kereskedelmi láncokat. Közülük az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny, a Spar és két hónapig a Tesco is vállalta, hogy havonta élelmiszercsomagot juttat a legrászorultabb kisgyerekes családok számára.

Mint hozzáfűzte, az öthónaposra tervezett akció végül kilenc hónapig tartott, és értékében ez lett az alapítvány legnagyobb szabású programja: a támogatás teljes összege mintegy 160-170 millió forintot tett ki.


Vetőmagprogram és digitális képzés is indul

Hegedűs Zsuzsa közölte: az alapítvány 2017-ben is folytatja a 28-29 ezer család számára segítséget jelentő vetőmagprogramját, amelyben a családok vetőmagot, tyúkot, napos-, illetve előnevelt csirkét, valamint malacot kapnak. Jövőre emellett egy új projektet is elindít a hátrányos helyzetű gyerekek digitális, informatikai képzésére.

Országosadomány