2024.05.19, Vasárnap

Uniós adatbankkal szűrnék ki a hamisítvány mézet a méhészek

MTI

2017.03.10. 15:55

A több ezer tonna olcsó, kifogásolható minőségű importméz visszaszorítása érdekében fokozni kell az ellenőrzést.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az M1 aktuális csatornán pénteken kifejtette: hamisnak tekinthető minden olyan méz, amit nem méhek gyűjtöttek vagy amiből az emberi beavatkozás bármit elvett. Ezek a termékek a valódi méznél gyengébb minőségűek, de mivel nem károsak az egészségre, az Európai Unió sokáig nem foglalkozott megfelelő szinten a problémával. Általában nem az európai mézzel van probléma, a hamisítványokat többnyire az évi 200-250 ezer tonnányi, EU-n kívülről behozott készítmény között találják.

A szakértő szerint a legtöbb problémát az import 60 százalékát adó ázsiai termékek okozzák, amiket méz és hamisítványok összekeverésével készítenek és rendkívül olcsón, kilogrammonként 1,5-2 euróért árulnak. A kifogásolt termékek visszaszorításához a vizsgálatok folytatására, az import méz fokozott ellenőrzésére és egy olyan mézadatbank létrehozására volna szükség, amely nyilvántartaná a valódi mézek pontos összetételét. Az ettől eltérő készítményekről kiderülne, hogy hamisítvány, és nem kerülhetne forgalomba.

Az idei, szokatlanul kemény télről a szervezet vezetője elmondta, hogy a rendkívüli hideg egy egészséges méhcsaládnak nem árthat, hiszen az északi országokban hosszabb teleket is túlélnek. A negatív környezeti hatásoknak kitett méheket viszont jobban sújtja az időjárás, ezért a magyarországi méhcsaládok 30-40 százaléka elpusztult a januári hidegben, de a régió többi országában is hasonló a helyzet.

OrszágosmezőgazdaságtermékEurópai Unió