2024.07.20, Szombat

A magyarok ötöde fehér színű házban lakik

realista.hu

2017.04.21. 10:55

A PPG Trilak Színtérkép nevű, internetezők körében végzett reprezentatív felmérése szerint a magyar felnőtt lakosság otthonait tekintve a világos színeket kedveli, és ilyen házakban, lakásokban is él. Általánosan azonban a kék a kedvenc szín, ezt nőknél a piros/vörös, a férfiaknál pedig a zöld követi.

„A kék alapszín, a körülöttünk lévő világban a kék dolgokhoz nagyon sok pozitív élményünk kötődhet: kék tenger, kék ég, nyaralás, boldogság, de a komolyság, a munka színe is lehet egy klasszikus kék” – kommentálta a kutatás eredményeit Vágó Réka, divattervező. „Az sem véletlen, hogy a hölgyeknél nagyon kedvelt szín a piros, hiszen a nőiességet, a szépséget kötjük hozzá gondolatban.”

A kutatás szerint minden ötödik internetező fehér színű házban lakik, ezt szorosan követi elterjedtségben a sárga (18%), a harmadik leggyakrabban említett külső házszín, a szürke aránya már 10% alatti. A hálószobában szintén a visszafogott színeket szeretik: fehér, krém, barack és vajszín a legkedveltebb árnyalatok.

Ami az autókat illeti, a megkérdezettek több mint tizedének (13%) van vagy volt fehér kocsija, ezt követi az ezüst és a szürke 11-11%-kal. A válaszadók ötöde ugyanakkor fekete színű kocsit választana (21%). Második ebben a sorban a kék (15%), majd az ezüst (12%) következik.

 

A hálószobába nyugtató, az étkezőbe étvágygerjesztő színek illenek

A PPG Trilak Kft. szerint az újlakáspiac látványos felfutásának és a felújítások növekedésének köszönhetően jelentősen nőtt a falfestékek forgalma is. A piac bővülése mellett változott a legdivatosabb színek palettája is: míg hosszú időn át a citrom és a narancssárga árnyalatai voltak a csúcson, addig az elmúlt években olyan színek is divatba jöttek, mint a mojito zöld vagy a szürke árnyalatai.

A cég várakozásai szerint idén folytatódik a földszínek, pl. a kakaó, a kávé, a pergamen, a bézs vagy a fahéj három-négy éve tartó előretörése, sőt, ebben az esztendőben várhatóan ezek, valamint a szürke árnyalatai lesznek majd a legkapósabb festékek.

Csavarga Rózsa belsőépítész szerint a színek hatással vannak mindennapjainkra, ezért otthonunk belső tereinek színét a funkciójuktól függően választjuk ki. „Hálószobánál általában a nyugtató hatású melegebb színárnyalatokat preferáljuk, az étkezőnél a barackos és narancsos színeket. Utóbbinak a fő oka, hogy ezek a színek étvágygerjesztő hatásúak, ezért kedveltek az éttermekben is. A nappalikban a fehér és földszínek dominálnak, míg a gyerekszobák esetében a világoskék vagy a rózsaszín” – mondta Csavarga Rózsa.

Országoskutatásotthonautó