2024.02.29, Csütörtök

Új szabályozás: még a végén tényleg kenyér lesz a kenyér!

jokenyer.hu, index.hu

2017.06.19. 18:26

Maga a változtatás szuper, az viszont megdöbbentő, hogy eddig mivel etettek minket.

Hirdetés

Csütörtöktől megváltozik a kenyér összetételét szabályozó Magyar Élelmiszerkönyv. A változásokat Ludwig Klára a Jókenyér pékmestere foglalta össze az Idexnek. A módosításokat a jokenyer.hu oldalon megjelent tájékoztató is részletesen bemutatta.

Az új szabályok örömteliek, de azért érdemes belegondoni az eddigi előírásokba. A legmegdöbbentőbbek a teljes kiőrlésű kenyér paraméterei voltak: ha a liszt 5 százaléka (!) teljes kiőrlésű volt, a kenyeret már teljes kiőrlésűként lehetett árúsítani. Ez a határérték mostantól 60 százalék. Szintén 5 százaléknyi tönkölyliszt kellett csupán ahhoz, hogy valaki tönkölykenyeret árulhasson.

A változások listája:

  • A rozskenyereknél a termékekben az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalom szintjét. Az a pékség, ahol ezt nem tartják be, rozskenyeret nem forgalmazhat, csak rozsosat, amiben a rozstartalmat szintén drasztikusan emelni kell a mostani 15,1 százalékról 30 százalékra.
  • Csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60 százalék vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Eddig ennek a minősítésnek a birtoklásához a pékségeknek elég volt 5 százalék teljes kiőrlésű lisztből sütött termékeket előállítani.
  • vásárlók a tönkölykenyér esetében is markánsabb ízre számíthatnak a jövőben. Legalább 60 százalék tönkölylisztet kell tartalmaznia az ilyen típusú termékeknek, ami hatalmas ugrás a mostani 5 százalékos arányhoz képest. A Graham kenyérnél minimum 90 százalékban graham lisztet kell használni sütésnél.
  • A házi kenyér elnevezés megszűnik, helyette az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér vagy búzakenyérként lehet forgalomba hozni.
  • Kézműves kenyérnek június 22. után csak azokat a kenyereket lehet nevezni, amelyek főleg kézi technológiával, adalék-és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek.
  • A friss szabályozás a kenyerek sótartalmának csökkentését is előírja. Idén minimum 1,5 és maximum 2,8 százalékos lehet egy termék megengedett sótartalma. Jövőre 1,3, illetve 2,35 százalékosak lesznek ezek az értékek..

A kenyerek tápértékét, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 g késztermékre vonatkozó mennyiségét a csomagolt áruk esetében már múlt év decemberétől fel kell tüntetni a csomagoláson. Mostantól ez az előírás a csomagolatlan termékekre is vonatkozik úgy, hogy ezen értékeknek kéznél kell lenniük írott formában, az üzletben is. Ha pedig a vásárló kéri, akkor ezeket oda kell adniuk az eladóknak.

Fókuszbanélhető élet

Ajánljuk még