Maga a változtatás szuper, az viszont megdöbbentő, hogy eddig mivel etettek minket.
Csütörtöktől megváltozik a kenyér összetételét szabályozó Magyar Élelmiszerkönyv. A változásokat Ludwig Klára a Jókenyér pékmestere foglalta össze az Idexnek. A módosításokat a jokenyer.hu oldalon megjelent tájékoztató is részletesen bemutatta.
Az új szabályok örömteliek, de azért érdemes belegondoni az eddigi előírásokba. A legmegdöbbentőbbek a teljes kiőrlésű kenyér paraméterei voltak: ha a liszt 5 százaléka (!) teljes kiőrlésű volt, a kenyeret már teljes kiőrlésűként lehetett árúsítani. Ez a határérték mostantól 60 százalék. Szintén 5 százaléknyi tönkölyliszt kellett csupán ahhoz, hogy valaki tönkölykenyeret árulhasson.
A változások listája:
A kenyerek tápértékét, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 g késztermékre vonatkozó mennyiségét a csomagolt áruk esetében már múlt év decemberétől fel kell tüntetni a csomagoláson. Mostantól ez az előírás a csomagolatlan termékekre is vonatkozik úgy, hogy ezen értékeknek kéznél kell lenniük írott formában, az üzletben is. Ha pedig a vásárló kéri, akkor ezeket oda kell adniuk az eladóknak.
A penci Evva-kastély bővítésével megújuló iskola tervpályázatán hirdettek eredményt.