2024.06.20, Csütörtök

A Corvin holló is megjelenik az új ezreseken

MTI

2017.08.23. 16:12

Márciustól fizethetünk velük, a régi típusból pedig már nem bocsátanak ki többet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az ezerforintosokkal folytatja a bankjegyek 2014-ben megkezdett cseréjét, így mostantól a megújított bankjegyeket bocsátja ki – jelentette be Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke szerdán. A lakosság 2018. március 1-jétől fizethet velük, a régi ezreseket pedig 2018. október 31-ig lehet használni. A hitelintézetek és a posta még három évig, a jegybank pedig húsz évig díjmentesen váltja át azokat az új 1000 forintosokra.

Az alelnök hozzátette, hogy a legtöbb ország húszévenként megújítja bankjegysorozatát, amit többek között a technika, például a bankjegykiadó és -elfogadó automaták fejlődése, a korszerűbb bankjegy-felismerés, illetve az új hamisítási módszerek elleni védekezés indokol. Ismertetése szerint a bankjegycsere költségei mintegy 4-5 milliárd forintot tesznek ki.

Pataki Tibor, az MNB készpénzlogisztikai igazgatóságának vezetője elmondta: augusztus 24-től az új 1000 forintosok törvényes fizetőeszközzé válnak, a jegybank azonban féléves felkészülési időt biztosít a készpénzellátás szereplőinek, így a bankjegyelfogadó és feldolgozó automaták üzemeltetőinek az új bankjegyek kezelésére. Ezért a forgalomban csak márciustól jelennek meg.

 

A hologram csík is átkerül

Pataki Tibor ismertette: az új ezresek megőrzik a régi ezerforintosok kék színét és nem változtatták meg az illusztrációkat sem, így Mátyás király és a visegrádi Hercules-kút szerepelnek az új bankjegyeken is. Változást jelent, hogy színváltó festékkel a bankjegyen megjelenik a Corvin-jelkép, a holló (a madár az UV-A és UV-C fényben eltérő színben is látható lesz). Az is újdonság a pénzen, hogy a hologram-csík a bankjegy szélén található.

A forgalomban lévő bankjegyek kétharmada már új papírpénz, a 2000 és 5000 forintos bankjegyek bevonása sikeresen lezajlott, az 5000 forintosokból 20 százalék, a 2000 forintosokból 14 százalék az az arány, amely a régi, már a kereskedelmi forgalomban nem használható bankjegyekből még nem érkezett vissza a jegybankba. A bankjegyek cseréje során utoljára az 500 forintosokat cserélik le, várhatóan jövőre.

 

Évente legalább 50 tonna bankjegy használódik el

Az MNB szakemberei elmondták: mintegy 460 millió darab bankjegy van forgalomban, ezek döntő részét a nagy címletek adják, a 10 ezresek az összes forgalomban lévő bankjegy 35 százalékát teszik ki. Ezerforintosból hozzávetőleg 68 millió darab van forgalomban, ez nagyjából 15 százalékos arány.

Pataki Tibor kifejtette: évente 50-70 tonna elhasznált bankjegyet semmisít meg a jegybank, ezek pótlása, illetve a készpénz-szükséglet emelkedése adja a megújításra szoruló bankjegyek mennyiségét.

OrszágosMagyar Nemzeti Bankpénzügy