2024.06.17, Hétfő

A magyar gólyák már a Szaharában vannak

MTI

2017.09.15. 13:06

Augusztus végéig minden jeladós fehér gólya elhagyta hazánkat, többségük már biztonságos távolságba jutott a teleléshez, néhányan azonban még csak Törökország felett repülnek.

Megérkezett a Szahara déli részén található Száhel-övezetbe a magyar jeladós fehér gólyák többsége, de a Nílus-völgyet elhagyva már nehezen követhetők nyomon a GSM-hálózat lefedetlensége miatt – tájékoztatott Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programkoordinátora.

Hozzátette: a tavasszal a legkorábban érkezők közé tartozó Báró nevű gólya már augusztus 21-én Izraelbe ért, itt levált arról a csapatról, amelyikkel addig utazott, másnap pedig már a megszokott telelőhelyén volt. A Nógrád megyei Őrhalom községben fészkelő madár rendszeresen Izraelben tölti a hideg hónapokat, így rövidebb utat tesz meg, mint az akár Afrika déli csücskéig, Fokföldig is vonuló fajtársai. A legmesszebbre eljutó gólyák őszi-téli vándorútjuk során húszezer kilométernyi utat is bejárnak, hiszen táplálkozás céljából kisebb-nagyobb kitérőket is tenniük kell.

 

Az utolsó madár napokkal Báró megérkezése után indult csak el itthonról

A Ludány nevű fehér gólya Nógrádban utolsóként repült ki a fészekből, a vonulást augusztus 26-án kezdte meg. Délkelet felé vette az irányt egy nagyobb csapattal. Isztambul és Rodostó között érték el a Márvány-tengert, itt azonban a fiatal madár megállt az európai oldalon. Mivel későn repült ki, valószínűleg nem volt több energiája a vonulás folytatásához, nem tudott megerősödni sem az indulás előtt. Jelenleg egy legelőn, Isztambul közelében tartózkodik, egy autópálya mellett.

„Nem tudjuk, hogy folytatja-e még az útját. Akár át is telelhet ezen a környéken, mivel a Márvány-tenger partvidékén nem jellemzőek a szélsőséges éghajlati viszonyok” - fogalmazott a szakember.

 

Néhány gólya már el sem repül telelni

Papp Ferenc hozzátette: áttelelő madarakra idén is számítani lehet. A spanyol gyűrűs, már hosszú évekkel óta Tokajban és környékén tartózkodó, Fülöp nevű gólya mellett Ásotthalom és Berettyóújfalu környékén is él ilyen példány. A vonulás megkezdése előtt egyébként német és osztrák gyűrűs madarak mellett egy horvátországi gólya is felbukkant az Ipoly-völgyben, ami előbb észak felé kóborolt.

A zömmel magyar jeladós madarak erről a linkről követhetők nyomon.

OrszágosMagyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületgólyaAfrika