2024.04.23, Kedd

Újjáéledőben a magyar előadóművészet háttérbe szorult ága

MTI

2017.09.12. 16:08

A nyári fesztiváloktól a világkiállításig egyre fontosabb szerepet kapnak az artisták, s az ősszel szervezett programok során a következő generációt is igyekeznek becsalogatni a cirkuszba.

Hirdetés

Az oktatásé lesz a főszerep ősszel a Fővárosi Nagycirkuszban: az általános iskolásoknak Lúdas Matyi produkcióval, a középiskolásoknak a Rómeó és Júlia cirkuszra adaptált, a Szigeten már bemutatott változatával készülnek - mondta el Fekete Péter, az intézmény igazgatója, a cirkuszművészet megújításáért felelős kormánybiztos kedden. Utóbbi esetében minden előadás után meghívott előadók, köztük egyetemi professzor, író és dramaturg beszél Shakespeare-ről és a Rómeó és Júliáról rendhagyó irodalomóra keretében.

Fekete Péter szerint a klasszikus cirkusz novemberben kapja vissza a porondot a fővárosban, ahol a tavalyi Dima karácsonya című műsorhoz hasonló előadással várják majd a közönséget.

 

Cirkuszművészek a nyári fesztiválszezonban

Kiemelte, hogy a cirkuszművészek részt vettek a Pécsi Országos Színházi Találkozó és a kisvárdai színházi fesztivál nyitó és záróünnepségén, cirkuszművészek nyitották a Debreceni Szabadtéri Színpad előadássorozatát, a Szarvasi Szabadtéri Színpadon két előadással szerepeltek, de idén először a székesfehérvári koronázási játékok rendezője is beemelte a cirkuszművészetet a produkcióba, a vizes vb rendezőjéhez hasonlóan. Emellett szinte minden olyan nyári nagy eseményen, fesztiválon is felléptek, amely átszőtte a magyar kulturális életet.

„Nagy boldogság nekem, hogy ennyire jelen vagyunk, hogy a cirkuszművészet az előadóművészeti élet szerves részévé vált " - fűzte hozzá Fekete Péter.

 

Az artisták közt élénkek a kazah-magyar kapcsolatok

Az asztanai világkiállítás magyar pavilonjának sikeréhez is hozzájárultak az artisták. A pavilon elnyerte a téma - a jövő energiája - bemutatásáért járó kategória ezüst díját. A magyar pavilon előtt az utolsó héten adtak műsort a magyar cirkuszművészek kazah vendégfellépőkkel kiegészülve. „A zsűri pont akkor érkezett a pavilonhoz, amikor az artistáink szerepeltek " - fűzte hozzá.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a Fővárosi Nagycirkusz nagyon jó együttműködést ápol az asztanai cirkusszal, Budapestre is rendszeresen jönnek vendégművészek, tavaly például a Lúdas Matyiban és a karácsonyi műsorban is láthatott kazah népviseletben fellépő artistákat a közönség. Mindezek mellett Fekete Péter idén harmadszor kapott meghívást Közép-Ázsia egyik legnagyobb cirkuszfesztiváljának, az Echo of Asiának zsűrijébe, ahol 14 nemzetközileg elismert cirkusz igazgatója között értékelheti a produkciókat.

Országosprogramokcirkusz