2024.02.21, Szerda

Magyar kutatónőket díjazott az UNESCO és a L'Oréal

MTI, szegedma.hu

2017.09.27. 17:55

Átadták a Magyar Tudományos Akadémián a L’Oréal-UNESCO Nőkért és tudományért elnevezésű pénzdíjas elismerést, amely fiatal nőket ösztönöz tudományos munkájukban.

Hirdetés

A díjat Tóth Szilvia Zita növénybiológusnak és Wohner Nikolett kutatóorvosnak ítélte az akadémikusokból álló zsűri - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában. Az elmúlt 15 évben 43 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban. Tóth Szilvia Zita növénybiológus a C-vitamin termelését, sejten belüli szállítását és raktározását, valamint növényekben betöltött szerepeit vizsgálja. Wohner Nikolett témája a vérzékenység egy típusának kialakulása.

 

Wohner kutatása a trombózis gyógyítását segítheti elő

Wohner Nikolett a vérzékenységgel járó von Willebrand-betegség vizsgálata közben tett fontos felfedezéseket, miszerint a betegség kialakulásáért részben egy olyan receptor a felelős, amely kivonja egy fontos véralvadási fehérje mutációit a vérből, meggátolva ezzel az alvadást. A kutatásból kiderül, hogy a receptor gátlása fontos előrelépést jelentene a vérzékenység kezelésében. A vizsgálatok kitértek a trombózist okozó vérrögök összetételére is, Wohner Nikolett ezen összetevők hatásainak vizsgálatában ért el jelentős eredményeket, amelyek a későbbiekben segíthetik a trombózis gyógyítását.

Többféle vérzékenységről beszélhetünk, a von Willebrand-betegséget a von Willebrand-faktor hiánya, vagy a vérben való alacsony szintje okozza. Ez a faktor azért felelős, hogy amikor bármilyen érsérülés történik, ne vérezzünk el. A vérlemezkék nem tudnak a von Willebrand-faktor nélkül működni, csak azon keresztül tudnak az érfalban a sérüléskor szabaddá vált kollagén rostokhoz kikötődni - mondta, hozzátéve, hogy az első válaszért - amely tűzoltás a véralvadásban - a von Willebrand-faktor és a vérlemezkék felelősek általában. Ezeknél a betegeknél az látható, hogy a vérzés nem akar elállni, mert ez az első vérlemezkedugó nem tud kialakulni. A betegség különböző súlyosságú lehet. Ezzel szemben a hemofíliás betegeknél egy másik faktor hiányzik, amely a véralvadási folyamatban későbbi szerepet tölt be, ezért a vérzés típusa is más ezeknél a betegeknél.

Wohner Nikolett kifejtette, hogy a von Willebrand-betegségnek többféle típusa van, ő azt az örökletes típust vizsgálta, amelyikben termelődik von Willebrand protein, de valamiért idő előtt kikerül a keringésből. Arra kereste a választ, hogy miért tűnnek el ezek a fehérjék.

 

Alternatív energiatermelési rendszer jöhet létre Tóth munkája nyomán

Tóth Szilvia és csoportja a C-vitamin termelődését, szerepeit és a növényeken belüli szállítási folyamatait vizsgálja, amely folyamatok igen jelentősek lehetnek magas vitamintartalmú zöldség- és gyümölcsfajták létrehozásához és a termelt C-vitamin megőrzéséhez.

„Azt is felfedeztük munkatársaimmal, hogy a C-vitaminnak jelentős szabályozó szerepe van a zöldalgák hidrogéntermelésében. Az európai szabadalom, amelyet beadtunk, lehetővé teheti, hogy a jövőben megújuló energiaforrásként hasznosítható hidrogén előállítására alkalmas algafarmok jöjjenek létre” – mondja a szegedi kutatónő. Munkája a jövőben egyszerre adhat választ táplálkozástudományi kérdésekre, és segítheti elő egy újfajta alternatív energiatermelési rendszer megalapozását.

Országosnőkkutatásdíjak