2024.07.20, Szombat

Százéves térrajz alapján rekonstruálják a Nemzeti Múzeum kertjét

MTI

2018.01.10. 13:29

Megújulnak a közművek, a burkolatok, nő a zöldfelület és a kert szobrait is restaurálják.

Még ebben a hónapban elkezdődhetnek és nyár végéig be is fejeződnek a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó Múzeumkert rekonstrukciós munkálatai - mondta el Varga Benedek főigazgató szerdán Budapesten.

A munkálatok eredményeként megújulnak a közművek és a sétányok, a műemléki főépülethez illeszkedő új burkolatok jönnek létre. Három kilométer új víz- és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, wifi-hálózat és öntözőrendszer épül. Restaurálják a Múzeumkert szobrait, az Arany János-szoborcsoport felújítása március 15-ig elkészül - hangsúlyozta Rezi Kató Gábor főigazgató-helyettes. 38 életveszélyes, elöregedett fát vágnak ki és 25 nagy méretű új fát ültetnek. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel: vörös juhar, ginkgo és magnólia.

Szabó Gábor, a Tér-Team Kft. vezető tervezője kiemelte: a használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával 10-15 százalékkal nő a zöldfelület aránya a Múzeumkertben. A rekonstrukció célja visszaállítani a történetileg hiteles, eredeti kertstruktúrát, ehhez egy 20. század elejéről fennmaradt térrajzot vettek alapul - tette hozzá a tájépítész.

A felújítási munkálatok idejére a Múzeumkert egyes részeit szakaszosan lezárják, de a múzeum mindvégig látogatható lesz. A munkafázisokról, a felújítás aktuális állapotáról a Múzeumkert kerítésén kihelyezett információs anyagokban is folyamatosan tájékoztatják a közvéleményt - mondta Rezi Kató Gábor. A Kertészház tervezett felújítása is túljutott a tervezési és engedélyeztetési fázison, de még nem tudható, hogy nyár végéig elkészülhetnek a kivitelezési munkálatokkal.

OrszágosmúzeumközparkcsatornaépítésNemzeti Múzeum