2024.04.26, Péntek

Tápszer helyett anyatej: jó úton járunk, de még van hová fejlődni

infostart.hu

2018.08.04. 09:13

Bővítik a védőnők akkreditációs képzését és lesz komplex ápolói program is.

Hirdetés

Laktációs (szoptatási tanácsadó) képzést indít a jövőben a kormány, hogy ezzel is segítse a védőnők munkáját. A programot az akkreditációs képzésbe illesztik – derül ki az infostart híréből. Továbbá a kormány komplex ápolói programot készít a bér, a szakképzés, az ösztöndíj és a lakhatás területét is beleértve.

Nagy Anikó, az egészségügyért felelős államtitkár kifejtette az anyatejes táplálás világnapjához kapcsolódó sajtótájékoztatóján, hogy

szeretnék, ha a védőnők és ápolók elismertsége emelkedne.

Az államtitkár a világnap (augusztus 1.) és a szoptatás hete eseménysorozata kapcsán hangsúlyozta, hogy a szoptatás nemcsak az élet alapja, de a megelőzés leghatékonyabb formája is, hiszen jelentősen meghatározza a gyermek további egészségi állapotát, továbbá a szoptatás az anyát is védi bizonyos megbetegedésektől.

Az államtitkár elmondásából kiderült, hogy 2016 óta jelentősen nőtt azoknak a csecsemőknek a száma, akiket hat hónapos korukig kizárólag anyatejjel tápláltak. Ugyanakkor még mindig hárommillió doboznyi tápszer fogy évente Magyarországon, ami soknak mondható.

Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnőtagozatának elnöke a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy még mindig sok a tévhit a szoptatással kapcsolatban, és bár természetes folyamatról van szó, mégis tanulni kell.

Országosoktatásegészségügyápoló