2024.04.20, Szombat

Furcsa járművekből méri a gyorshajtókat a rendőrség

MTI

2018.09.09. 12:00

A legrosszabb baleseti statisztikával zárhatjuk az évet, ezért a sebességellenőrzések helyszíneit nem teszi közzé az ORFK.

Hirdetés

A közlekedési fegyelem megbomlása miatt szigorítja a sebességellenőrzéseket a rendőrség országszerte. A mérések tervezett helyszínét nem fogják közzétenni - jelentette be Óberling Józseg, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályvezetője pénteken Budapesten.

Óberling József a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az intézkedés nem azt jelenti, hogy "bokorban megbújva" vagy a "lakott terület kezdetét jelző táblánál" fognak mérni, de nem jelentik be előre az intézkedések helyszínét és idejét, illetve civil személygépkocsik mellett a közlekedők számára "furcsa járművekből" is ellenőriznek. Ezek lehetnek akár teherautók vagy lassú járművek is.

A főosztályvezető hozzátette:

azt tapasztalják, hogy a közlekedők egyre inkább csak akkor tartják be a szabályokat, ha közvetlen rendőri ellenőrzést tapasztalnak. Ennek nyomán, ebben az évben már 398-an haltak meg az ország útjain és ha ez így folytatódik, az elmúlt évek legrosszabb baleseti statisztikájával zárul az esztendő.

Egyéb szabálytalanságokat is ellenőríiznek

Ebben a helyzetben a rendőrség már korábban megkezdte a civil autók bevetését is a közlekedési ellenőrzés során. Ennek keretében nemcsak a gyorshajtást szankcionálják, hanem például azt is, ha valaki nem veszi figyelembe a tilos jelzést, vagy szabálytalanul használja a gyorsforgalmi út leállósávját.

Továbbra is etikus módon hajtják végre az ellenőrzéseket. Olyan helyeken, időben és módon koncentrálják a sebességellenőrzéseket, ahogy azt a közlekedés biztonsága megkívánja - fogalmazott az ezredes.

Ez az eljárás megfelel a nemzetközi, az európai gyakorlatnak.

Országosrendőrségautóellenőrzés