2024.07.20, Szombat
Megkezdődik a téli időszámítás
Illusztráció (pexels.com)

Megkezdődik a téli időszámítás

MTI

2018.10.27. 08:00

Vasárnap éjszaka egy órával előre kell állítani az órákat, így több időt tölthetünk természetes fényben.

Vasárnap hajnali 3 órakor indul a téli időszámítás, az órákat egy órával korábbra kellett visszaállítani. A nyári időszámítás Európában egységesen elfogadott rendszer, amelyben a helyi időhöz képest egy órával előre állítjuk az órákat. A normál, téli időszámításkor ehhez térünk vissza március utolsó vasárnapjáig – írja az MTI.

A módszer azon alapul, hogy a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel hét és este tíz óra közötti időszak – minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, így ugyanis villamos energiát lehet megtakarítani.

Egy teljes város fogyasztását spóroljuk meg

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy az óraátállítással évente egy közepes méretű magyar város teljes fogyasztásának megfelelő villamos energiát spórolunk meg. Az 1980 óta működő rendszer segítségével eddig a becsülhető energiamegtakarítás 4000 gigawattóra (Gwh), amely az ország csaknem 5 heti átlagfogyasztásával egyenlő. Adataik szerint 2017-ben 80 GWh megtakarítás keletkezett az óraátállításból.

Az ország villamosenergia-megtakarítása a Mavir közlése szerint a tavaszi óraátállításkor mutatható ki, mértéke pedig a nyári időszámításra való átállást megelőző és követő napok fogyasztási görbéinek összevetése alapján becsülhető. A tavaszi óraátállításból származó megtakarítás az óraállítást követően csökkenő mértékben jelentkezik szeptember végéig.

Országosvillamosenergiaóraátállításfogyasztás