2023.12.07, Csütörtök
Növények és kavicsok tisztítják a medencéket Németországban
impressmagazin.hu

Növények és kavicsok tisztítják a medencéket Németországban

impressmagazin.hu

2019.03.04. 16:55

A vegyszermentes fürdőzés egyre több helyen megoldható, a mesterséges anyagok helyett a természet biztosítja a vízminőséget.

Hirdetés

Már több mint 100 olyan  klórmentes, biológiai úton tisztuló uszoda található Németországban, ahol káros vegyi anyagok helyett növények tisztítják a vizet – derül ki az impressmagazin.hu cikkéből.

A bőrt és szemet is irritáló klór helyett  a medencéket növényekkel ültetik körbe.

Így  a növények, illetve azok kavics és homokágya szűri meg a vizet, hasonlóan ahhoz, ahogy ez a természetben is történik .

A strandok vize semmilyen kémiai anyagot nem tartalmaz

A hazánkban természetes fürdőtó néven ismert  speciális uszodák olyan mesterségesen kialakított medencékkel várják a vendégeiket, melyekben olyan érzés úszni, mint egy a szabadban található tóban. A víz keringését legtöbbször vízforgató rendszerekkel  vagy szivattyúzással oldják meg. Ezzel a módszerrel az EU-szabályoknak megfelelő vízminőséget érnek el. A szűrőágy területe általában a medence 50-100 százaléka, tehát a természetes fürdőtó kialakítása átlagosan kétszer akkora alapterületet igényel, mint a vegyszeresé.

Az első ilyen fürdőtavat Ausztriában alakították ki, még az 1980-as években. Németországban 1998-ban nyílt meg az első természetesen tisztuló nyilvános fürdőhely - napjainkra az országban már több mint 100 ilyen fürdő található, szerte Európában pedig 20 ezer.

 

 

 

 

OrszágosuszodaStranduszodaépítés