2024.03.28, Csütörtök
5+1 Home Office tipp szülőknek

5+1 Home Office tipp szülőknek

2020.04.14. 12:57

Pár hete még sokunk álma volt, hogy heti több nap home office-ban dolgozhassunk. Kényelmesen a kanapéról, lábunknál a kutyussal, csendben és nyugalomban, míg a gyermekekért nem megyünk. 

Hirdetés

Ez az álomkép azonban a koronavírus-járvány hatására kijózanító realitássá változott. Egyáltalán nem olyan könnyű hosszú távon otthonról dolgozni, főleg, hogy a csemetéink sem az óvodában, iskolában vannak. A nyugalom helyett aggodalommal figyeljük, hogy változik meg világunk egyik napról a másikra. Ráadásul szülőként egyensúlyt kell találnunk távtanulás, munka és minőségi együtt töltött idő között. Hogy segítsünk átvészelni ezt az időszakot, összegyűjtöttünk pár tanácsot!

  1. Legyen egy dedikált helyünk a munkavégzésre!

Home Office esetén a legfontosabb, hogy különítsük el a munkát az otthonléttől. Ha kisbabánk van, vagy kisgyermekünk, akkor nem praktikus egy külön szoba, mert a kicsi felügyeletet igényel. Rendezzünk be egy sarkot egy kis szekrénnyel, ahol csak a munkánkkal kapcsolatos dolgokat tároljuk. Nagyobb gyereknél már jól jöhet egy dolgozószoba, ahol nyugodtan tudunk dolgozni.

  1. Állítsunk fel egy új napirendet, és tartsuk is be azt!

Ahhoz, hogy megbírkózzunk az új helyzettel, új rutint kell kialakítanunk. Ennek fontos része, hogy kialakítsunk olyan szokásokat, ami jelzés az agyunknak, hogy elkezdődött a munkanap. Ne maradjunk pizsamában, menjünk egyet sétálni, és utána kezdhetjük a teendőinket. Nagyobb gyerekeknél beszéljük meg, hogy mikortól meddig van a tanuló és munkaidő, és hogy mikor tudunk velük foglalkozni. Tisztázzuk hogy pontosan mik a feladatok és elvárások, és hogyan fogjuk ellenőrizni azokat! A jutalmazásról se feledkezzünk meg!

  1. Készüljünk fel előre, ha a gyermek unatkozna!

A gyermekek néha nem tudják mit kezdjenek magukkal, ezzel számoljunk előre! Írjunk nekik egy kis listát, hogy arról választhassanak aktivitást. Rajzolj Apának, hívd fel a nagyit, színezd ki a zebrát a színezőben - ilyen és ehhez hasonló ötletekkel le tudjuk őket még foglalni egy kicsit. Készítsünk egy dobozt, amibe zsírkrétákat, papírt, kifestőt, puzzle játékot teszünk, így könnyebben feltalálják magukat.

  1. Alkalmazkodjunk a gyermekek időrendjéhez!

Ha a gyermek még kicsi, dolgozzunk inkább, míg alszik! Reggel és este nyugodtabban végezhetjük a munkánkat. Készíthetünk egy listát is, mi az, amit pihenőidő alatt is el tudunk végezni, így ha pici elalszik, azonnal tudjunk mi a teendőnk.

  1. Legyünk lazábbak a képernyő előtt töltött idővel kapcsolatban!

Ebben a helyzetben érdemes lazítani  a szabályokon a tévé előtt, vagy egy tableten való játékidőt illetően. Rengeteg ismeretterjesztő vagy képességfejlesztő videó, játék van, ami a gyerekek hasznára válik, és mi is értékes időt nyerhetünk!

              +1 tipp: Figyeljünk magunkra is!

Ha rövid ideig is, csináljunk olyan dolgokat, amiket szeretünk! Tegyünk egy nagy sétát, vagy igyunk egy csészényit kedvenc kávénkból! És a legfontosabb: legyünk türelemmel, természetes, ha eleinte nem mennek a dolgok zökkenőmentesen, de ne aggódjunk, bele fogunk jönni!

 

Országoshome office