2024.03.19, Kedd
Ezekkel a beruházásokkal tudja letárolni a zöld energiát Magyarország
illusztráció - pixabay

Ezekkel a beruházásokkal tudja letárolni a zöld energiát Magyarország

mti

2020.12.02. 14:16

A pályázatok magas színvonala és a jelentős túligénylés miatt a keretet duplájára forintra emelték; öt mintaprojekt valósulhat meg.

Hirdetés

Eredményesen zárult két energetikai innovációs kiírás. A megújuló energiatermelés térnyerését lehetővé tevő fejlesztésekhez csaknem 11 milliárd forint támogatást nyertek el a pályázók. A részleteket az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdai online sajtótájékoztatóján ismertette.   


Tárolhatóvá válik a villamos energia

Kaderják Péter elmondta: a karbonmentes energiatermelés integrációját megkönnyítő power-to-gas (áramból gáz) technológiák támogatására a szaktárca eredetileg 4 milliárd forintot szánt. A pályázatok magas színvonala és a jelentős túligénylés miatt a keretet 8 milliárd forintra emelték. Ezzel a támogatással a következő két évben öt mintaprojekt valósulhat meg, összesen csaknem 12,5 milliárd forint beruházási költséggel.

Valamennyi projekt közös eleme, hogy a nagy mennyiségben termelt, egy adott pillanatban felesleges karbonmentes, zöld villamos energia hasznosítására nyújtanak megoldást.

Gáznemű energiahordozóvá, hidrogénné vagy biometánná alakítják a villamos energiát, így az akkumulátoros technológiák lehetőségeihez képest jóval hosszabb ideig teszik tárolhatóvá.   

Az ilyen megoldásokra az időjárásfüggő napelemes termelés felfutásával egyre nagyobb szükség lesz, mert biztosíthatják az ingadozó villamosenergia-termelés befogadásához szükséges hálózati rugalmasságot - mondta a politikus. "A minél nagyobb arányú karbonmentes áramtermeléshez nagy mennyiségű megújuló energiára van szükség, ennek kezelését, adott esetben tárolását tudják megoldani ezek a fejlesztések" - fejtette ki Kaderják Péter.   


Csökken az ország függősége

A naperőművek térnyerése miatt szükségessé váló innovatív hálózatfejlesztési megoldásokhoz, valamint akkumulátoros villamosenergia-tároló telepítéséhez 2,7 milliárd forintot nyertek el vállalatok, a támogatások 4,7 milliárd forint értékű fejlesztés megvalósítását segítik együtt.   

A hazai forrásból előállítható energiatermelés ösztönzése nem csak Magyarország 2050-re kitűzött klímasemlegességének eléréséhez járul hozzá, hanem az ország importigényének csökkentéséhez, így az ellátásbiztonság növeléséhez is - hangsúlyozta Kaderják Péter.   

Az államtitkár kiemelte, hogy a nyertes vállalatok felsőoktatási intézményekkel, kutatóközpontokkal együttműködve valósítják meg a mintaprojekteket.   

Országosenergetikapályázatok