2024.03.28, Csütörtök
Ma van a Magyar Parasport Napja
illusztráció - Envato

Ma van a Magyar Parasport Napja

MTI

2021.02.22. 10:11

Idén negyedik alkalommal emlékezünk meg a fogyatékkal élő sportolók teljesítményéről.

Hirdetés

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntötték hétfőn a parasportolókat a Magyar Parasport Napja (MPN) alkalmából.

A kormány Facebook-oldalára feltöltött kisfilmben Kásler Miklós emlékeztetett: az Országgyűlés 2017. december 12-én egyhangúlag határozott arról, hogy minden évben február 22. a Magyar Parasport Napja, amelyre idén így már negyedszer kerülhet sor.

"Külön szeretném megköszönni mozgásukban korlátozott sportoló honfitásainknak, hogy a fizikai nehézségek ellenére elhivatottan mutatnak példát a társadalom minden tagja számára, és bizonyítják, hogy megfelelő elszántsággal és szorgalommal minden nehézség leküzdhető és teljes életet lehet élni" - fogalmazott a miniszter.

 

A parasportolók nap mint nap bizonyítják, hogy lehetetlen nem létezik

Szabó Tünde azt mondta, a MPN nagyon fontos, "hiszen a társadalmi felzárkóztatás integrációját képviseljük azzal, hogy a fogyatékkal élőket még közelebb hozzuk az épekhez". Az államtitkár úgy véli: ma már elmondható, hogy a sportban dolgozók az ép sportolók mellett a fogyatékkal élőkkel is ugyanúgy foglalkoznak.

"Nagyon büszkék vagyunk a parasportolókra, hiszen ők azok, akik nap mint nap bizonyítják, hogy lehetetlen nem létezik" - jelentette ki Szabó Tünde.

Az idei MPN egyik nagykövete - Póta Georgina kétszeres Európa-bajnok asztaliteniszező mellett - Szvitacs Alexa Eb-győztes para-asztaliteniszező, aki korábban az épek között versenyzett.

"Úgy gondolom, hogy hitelesen tudok közvetíteni a két sportvilág között. Számomra nagyon fontos az érzékenyítés, úgy gondolom, hogy nagyon sok helyre el kell juttatnunk a parasport üzenetét: fogyatékosnak lenni nem azt jelenti, vesztesnek lenni" - fogalmazott a játékos, aki a nap folyamán több iskolába is ellátogat, hogy népszerűsítse ezt a gondolatot és online tanórákon is részt vesz.

 

A sport fontos önkifejezési eszköz

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke azt mondta, hogy ezen a napon a magyar parasport történelmét és jelenét is ünnepeljük.

"Azt mutatjuk meg, hogy mindenki győztessé válhat.” Hozzátette az is, hogy igyekeznek megteremteni a lehetőséget minden fogyatékos embernek arra, hogy a sportot válassza önkifejezése eszközéül, és ezzel büszkévé tegye a teljes magyar nemzetet.

A Magyar Parasport Napjának dátumválasztása szimbolikus, hiszen 1970. február 22-én alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, amely sokáig az egyesület volt, amelyben a fogyatékkal élők szervezett keretek között sportolhattak.

Országosparasportegészségügy