2024.03.28, Csütörtök
Átjárhatóak a SZÉP-kártya alszámlái
penzkalauz.hu

Átjárhatóak a SZÉP-kártya alszámlái

MTI

2021.04.26. 08:00

Az intézkedés mintegy egymillió munkavállalót érint, emellett hozzájárul a turizmus újraindításához is.

Hirdetés

Az év végéig szabad az átjárás a SZÉP-kártya egyes alszámlái között, így mintegy egymillió munkavállaló bármelyik SZÉP-kártya zsebből fizethet a szálláshelyért, a vendéglátásért vagy a szabadidős-szolgáltatásért vasárnaptól − tájékoztatott Tállai András.

SZÉP-kártyát érintő javaslatokról tárgyalt legutóbbi, április 19-i ülésén a Nemzeti Versenyképességi Tanács is – jegyezte meg a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára, utalva arra, hogy a tanács a SZÉP-kártya adókedvezményének meghosszabbítását javasolta.

Felidézte, hogy a 2020. április 22-től 2021. június 30-ig tartó több mint egy éves időszakban megfelezté a SZÉP-kártya adóterhét, ami tavaly április 21-én még 32,5 százalék volt, azóta már csak 15 százalék. Amennyiben elfogadják a tanács javaslatát, akkor az adómérték nem változna július 1-jétől az év végéig.

Az adókönnyítés fél évvel történő meghosszabbítása idén, az év elejétől számítva 41 milliárd forintot hagyhat az érintetteknél − mondta.

Míg az adó a felére csökkent, addig a kedvezményes adókulccsal adható összeg csaknem megduplázódott − hangsúlyozta Tállai András.

 

800 ezer forintra nőtt a keretösszeg

A turizmusra költhető rekreációs keretösszeg 450 ezer forintról a koronavírus-válság időszakában (2021. június 30-ig) 800 ezer forintra nőtt, amelyből SZÉP-kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer forint, a vendéglátásra 265 ezer forint, szabadidős felhasználásra 135 ezer forint utalható. A Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslata alapján ez az időszak is meghosszabbodna az év végéig − jegyezte meg az államtitkár.

A vasárnap hatályba lépő változás nagy könnyebbséget jelent a felhasználóknak, hiszen a Széchenyi Pihenő Kártya egyes alszámláira utalt béren kívüli juttatás bármelyik másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás kiegyenlítésére is felhasználható.

A járványhelyzet alatt eddig nem használt szálláshely, vagy a szabadidő zsebből mától már lehet vendéglátásra is költeni − mutatott rá Tállai András.

 

Az intézkedés a turizmust is támogatja

A fokozatos újranyitás következő állomásánál, amint négymillióan lesznek beoltva, a védettségi igazolvánnyal számos turisztikai szolgáltatás válik elérhetővé, így a vendéglátás alszámlán összegyűlt összegből akár fürdő-, uszodabérlet is vásárolható, vagy a szállásdíj is kiegyenlíthető lesz − sorolta a lehetőségeket az államtitkár.

A SZÉP-kártya zsebei közti átjárhatóság gyakorlatilag egy kettő az egyben intézkedés: nemcsak a mintegy egymillió foglalkoztatottat támogatja, hanem a turizmust is

− mondta, hozzátéve: a turizmusban tevékenykedő vállalkozásoknak nagy szükségük van az állami segítségre, hiszen ez a koronavírus-járványnak leginkább kitett ágazat. A vendéglátással foglalkozó cégek forgalma például 2020 márciusa és 2021 februárja között - a pénztárgép adatok alapján - több mint 30 százalékkal csökkent.

OrszágosSZÉP-kártyaturizmusvendéglátás