2024.03.28, Csütörtök
Júniusban is növekedett az ipar teljesítménye
illusztráció - pixabay

Júniusban is növekedett az ipar teljesítménye

ITM

2021.08.06. 13:38

A járványt követő helyreállást segítik az elmúlt időszakban bejelentett nagy volumenű beruházások is.

Hirdetés

Idén júniusban az ipari termelés volumene 22 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékét – derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteki közleményéből.

A járványt követő gyors újraindításnak köszönhetően a magyar ipar júniusi teljesítménye meghaladta a válság előtti szintet.

Magyarországon az ipar V-alakban pattant vissza, ami azt mutatja, hogy nagyon is versenyképes, az exportkapacitásaink jól működnek és termelnek a külföldi piacokra – mondta el az adatokat értékelve György László gazdaságstratégáért és szabályozásért felelős államtitkár.

Az ipari kibocsátás tavaly áprilisban érte el mélypontját a járvány miatt, azonban már tavaly nyár végétől fokozatosan felfutott a kibocsátás, mostanra pedig ledolgoztuk a korábbi kiesést. Az idei év első hat hónapjában rekordteljesítményt ért el a hazai ipar. A további növekedést azért támogatjuk programjainkkal, hogy rendelkezésre álljon a fedezete és jövőre vissza tudjuk adni a családoknak a befizetett adót – tette hozzá az államtitkár.

 

A bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult

A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a kibocsátás júniusban 18,6%-kal emelkedett.

A bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásban jelentősen, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában kevésbé lassult a növekedés üteme.

Míg a hazai ipar tavaly európai összevetésben a középmezőnyben végzett, 2021-ben várhatóan ismét a rangsor elején fog szerepelni.

A járványt követő helyreállást segítik az elmúlt időszakban bejelentett nagy volumenű beruházások, melyek középtávon növelik a termelőkapacitásokat, emellett a gazdaság-újraindítási akcióterv intézkedései is tompítják a járvány negatív gazdasági hatásait.

Országosiparipari termlés