2024.06.15, Szombat
Kiscipők és babaruhák buktak el a fogyasztóvédelmi teszten
illusztráció - pixabay

Kiscipők és babaruhák buktak el a fogyasztóvédelmi teszten

MTI

2021.12.06. 16:12

Huszonegy lábbeli és ruha közül csak egy szandál és egy kardigán maradhatott forgalomban.

Az ITM akkreditált műszaki laboratóriuma a három év alattiaknak készült ruhákra, cipőkre varrt vagy ragasztott apró díszítések felerősítési szilárdsági vizsgálatát végezte el. A huszonegy lábbeli és ruha közül a laboreredmények alapján mindössze egy szandál és egy kardigán maradhatott forgalomban - tájékoztatott hétfőn az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Ha a strasszok, flitterek, gyöngyök könnyen leszedhetők, leszakadhatnak, a légutakba kerülve fulladásveszélyesek lehetnek.

A termékbiztonsági szempontból gyanús tizenöt gyermekruhából és hat gyermeklábbeliből egy-egy híján mindegyik viselését kockázatosnak találták. A tizenkilenc megbukott terméket a fogyasztóvédelmi hatóság levette a polcokról, a súlyos kockázatúakat a vásárlóktól is visszahívják.

A keresztelőruhák, rugdalózók, mamuszcipő és egyebek táblázatos listája a Fogyasztóvédelmi portálon érhető el.

 

A hazai gyártók termékei biztonságosak

Az ITM közleménye szerint idén a többi között veszélyes gyermekgondozási termékeket és játékokat is kiszűrtek a kereskedelmi kínálatból. Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta:

Magyarország az elmúlt években ruházati termékek miatt küldte be a harmadik legtöbb jelzést az európai termékriasztási rendszerbe.

Az uniós tagállamok rangsorában dobogós helyet érő számú összes magyar riasztás több mint tizede divatcikkek veszélyes hibáira, hiányosságaira figyelmeztetett. A mostani ellenőrzésnek kivétel nélkül importból származó portékák estek áldozatául. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar gyártók termékei biztonságosak - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

OrszágosITMfogyasztóvédelem