2024.07.18, Csütörtök
Lányok Napja - Idén is várják a pályaválasztás előtt álló fiatalokat
Kép: Lányok Napja / Facebook

Lányok Napja - Idén is várják a pályaválasztás előtt álló fiatalokat

MTI

2024.04.18. 10:00

Április 25-én rendezi meg a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Lányok Napja elnevezésű programot, amelyre immáron 13. alkalommal várják a tudományok, a technológia és az informatika világa iránt érdeklődő fiatalokat.

Az esemény alkalmából ezen a napon idén is számos nagyvállalat, egyetem és kutatóintézet nyitja meg a kapuit a fiatalok előtt országszerte, hogy bepillantást nyerhessenek a műszaki és természettudományok gyakorlati alkalmazásaiba. A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint

az eseményen idén 19 településen több mint 60 programmal várják a 12-18 éves lányokat.

A kezdeményezés célja, hogy a pályaválasztás előtt álló általános iskolás és középiskolás diákok tapasztalatot szerezzenek a jövő munkahelyeiről.

Az eseményen a fiataloknak bemutatják STEM-szakmák (természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika) sokszínűségét és a jövőben rejlő lehetőségeket. Több helyszínen ismerkedhetnek a robotikával vagy a mesterséges intelligencia alapjaival, kipróbálhatják az élményautózást, megtekinthetik, milyen egy baleseti helyszínelés drónokkal, vagy éppen betekintést nyerhetnek abba, hogyan tervezik meg a gépészmérnökök azokat az autómotorokat, amelyek csak évek múlva kerülnek az utakra. Olyan kérdésekre is választ kaphatnak, hogy milyen a fenntartható repülés, mi történik pontosan egy kibertámadásnál, vagy hogyan telik egy női CEO (Chief Executive Officer - vezérigazgató) napja egy IT cégnél. Megtudhatják, hányszor érik körbe az Egyenlítőt egy áramszolgáltató hálózatai, hogyan kelnek életre a mobilappok, és mi a szerepe ebben egy UX designernek. Megtekinthetik az ország legmodernebb irodáját, felfedezhetik a Kvassay zsilipet, vagy kincseket kereshetnek GPS-szel - írták a közleményben.

A programok ingyenesek, azonban regisztrációhoz kötöttek, amit a lanyoknapja.hu/programlista oldalon tehetnek meg az érdeklődők.

A szervezők tájékoztatása szerint azért fontos a rendezvény, mert míg a munkaerőpiacon egyre jobban felértékelődnek a technológiai és informatikai ismeretek, a nők közül még mindig lényegesen kevesebben választják ezeket a szakterületeket, ami nagy hatással van arra, hogy természettudományos és informatikai szektorban évek óta munkaerőhiány tapasztalható. Ez az alacsony részvétel már a felsőoktatásban megmutatkozik, és a későbbiekben további  lemorzsolódás még fokozza ezt az aránytalanságot. Ennek okai változatosak, de fontos szerepet játszanak benne a társadalmi sztereotípiák és az információhiány.

A Lányok Napja rendezvényhez indulása óta eddig csaknem 200 fogadóintézmény kapcsolódott és 17 ezer lány vett részt a programokon - közölték a szervezők.

OrszágosLányok Napjaoktatásegyetem