2024.05.18, Szombat

Összefogás a szakemberképzésért

2016.03.29. 06:49

A szakképzés jelenlegi rendszere rövidtávon nem képes megoldani a vállalkozások munkaerő-problémáit Ezért dolgozta ki a Cegléd és Térsége Vállalkozóinak Szervezete (CEVASZ) az úgynevezett Artibus programot.

A szakképzés jelenlegi rendszere rövidtávon nem képes megoldani a vállalkozások munkaerő-problémáit Ezért dolgozta ki a Cegléd és Térsége Vállalkozóinak Szervezete (CEVASZ) az úgynevezett Artibus programot.

A CEVASZ-nak jelenleg 50 tagja van. A benne lévő vállalkozók, vállalkozások összesen 65 milliárd forintnyi árbevételt termelnek évente és 1600 főt foglalkoztatnak. Az, hogy a szakképzés terén lépni kell, már évekkel ezelőtt megfogalmazódott a CEVASZ sorain belül is. "A térségben a munkaerő oktatással és szakképzéssel állandó probléma volt, ezt próbáltuk volna már régebben is felkarolni és több ceglédi szakképző iskolával felvettük a kapcsolatot, hogy mit tudnánk közösen tenni. Megindult egy kapcsolatfelvétel és munkafolyamat. ami gyakorlatilag most fog - bízunk benne - kiteljesedni." - fogalmazott a szervezet volt elnöke, Keszthelyi Ferenc.

Meg kell mutatni, hogy nem csak hogy szükség van a szakemberekre, de vissza is kell adni a szakmák becsületét - hangsúlyozta a szervezet jelenlegi elnöke. "Nincs a munkának tisztessége, ezért senki nem óhajtja ezt választani. Ha ezt eddig nem tudtuk észérvekkel végigvinni, akkor talán a hiánnyal majd egyszer a helyére kerül ez a dolog. A rossz oldala az az, hogy a vállalkozásoknak a fejlődését igen nagy mértékben befolyásolja ez a tény, lehet fejleszteni, az ember az nélkülözhetetlen." - tette hozzá Szeleczki László.

Ez a probléma oldal, de kínálnak megoldást is. Ez a CEVASZ oktatási programja, a CEVASZ Artibus. "A CEVASZ információk átadásával, egyeztetések szervezésével, a képzési igények felmérésével, az oktatás koordinálásával, jó gyakorlatok bemutatásával tudná segíteni a régió vállalkozásait problémáik megoldásában. A CEVASZ oktatási programjának elsődleges célja a munkaerőhiány mérséklése, képzési programok szervezése, koordinálása, a szakmunka és a szakember megbecsülésének és fontosságának visszaállítása és újbóli megértetése a szülőkön keresztül a társadalommal, hogy "jól szakképzett, tenni akaró szakemberek nélkül nincs jövő." - fogalmazott Szegedi György, a program vezetője.

Ehhez szeretnének most kapcsolatot kialakítani a képző intézményekkel is. A kezdeményezést örömmel fogadta a Ceglédi Szakképzési Centrum igazgatója is. Buncsák Gábor elmondta: ők is mindent elkövetnek, hogy a fiatalok szakmát válasszanak.. Az első olyan esemény, amelyben várhatóan már együtt dolgoznak ezért, a Szakmák Éjszakája rendezvény lesz.

forrás: cegled.hu

 

Galéria

CeglédHelyiszakemberArtibus program