2024.02.21, Szerda

Ötéves az Alaptörvény

2016.04.28. 09:28

Az alaptörvény elfogadásának ötödik évfordulóján tartottak ünnepi tanácskozást az Országház felsőházi termében.

Hirdetés

Az alaptörvény elfogadásának ötödik évfordulóján tartottak ünnepi tanácskozást az Országház felsőházi termében. Az eseményen beszédet tartott többek közt Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, Szájer József EP képviselő és Schmitt Pál, az Alaptörvényt kihirdető köztársasági elnök is. Az ünnepi ülésen részt vett Tarnai Richárd kormánymegbízott is, aki annak idején országgyűlési képviselőként tagja volt az Alkotmányt-előkészítő eseti bizottságnak és elnöke az Alkotmányos alapértékek munkacsoportnak.

Az Alaptörvény ünnepén Orbán Viktor miniszterelnök szólt többek közt arról is, hogy a magyar kormánynak nem áll módjában olyan népmozgásokat támogatni, amelyek az Alaptörvény nemzeti hitvallásában vállaltakkal ellentétes eredményre vezetnek, ilyen politikát sem a törvényhozás, sem a kormány alkotmányosan nem gyakorolhat A kormányfő szerint az alkotmányos különbözőségek miatt van az, hogy míg az EU-nak nincsenek működőképes javaslatai a különböző válságokra, addig Magyarországot, Közép-Európát cselekvőképesség, tett- és életerő jellemzi. A különbség oka az, hogy Magyarországnak van egy korszerű Alaptörvénye és a magyarok meg tudják fogalmazni, honnan jönnek, hol vannak és hová tartanak, ezzel szemben Európa tagadja, honnan jött, és nem akarja beismerni, hová tart – mondta Orbán Viktor. Az Alaptörvénnyel Magyarország és polgárai nyertek, szilárd alapot kaptak arra, hogy megalapozzanak egy felívelő korszakot, aminek már látszanak is az elemei.

Kövér László házelnök beszédében emlékeztetett: az Alaptörvény elfogadása óta eltelt időben e törvény alapján demokratikus választást tartottak, új kormány alakult, a településeken és a megyékben új vezetőket választottak. Az alaptörvény által megerősített jogállami intézményrendszer bizonyította működőképességét.

Nem vált be a kritikusok jóslata, az Alaptörvény nemcsak méltó szövegű dokumentum, hanem évek óta a magyar állam, a nemzet mindennapi működésének biztos alapja is – mondta Szájer József. Az ünnepségen az EP-képviselő hangsúlyozta: az alaptörvény elfogadása volt az országépítő munka első lépése, és e folyamat eredményei ma már egyre többeknek láthatók.

(Pest Megyei Kormányhivatal, MTI)

Galéria

FókuszbanAlaptörvény

Ajánljuk még