2024.03.19, Kedd

Kétlépcsős program indul Közép-Magyarország innovatív cégeinek fejlesztésére

MTI

2016.12.05. 08:30

Első körben a startupoknak fejlődési keretet biztosító inkubátor cégek pályázhatnak, az induló vállalkozások rajtuk keresztül jutnak a forrásokhoz.

Hirdetés

A Közép-Magyarország régió számára is megnyílik a startup vállalkozásokat az inkubátorok támogatásával segítő Öko 16 pályázati program.

Az Innovációs ökoszisztéma (Öko 16) program a startup – vagyis újonnan alapított, valamely innováció miatt nagy növekedési potenciállal bíró – cégek alapítását ösztönző környezetet kíván biztosítani. Ennek eszköze a startup cégeknek működési eszközöket – például irodai férőhelyet, befektetést, globális kapcsolatrendszert – biztosító inkubátor cégek támogatása.

A most új régióra kiterjesztett Öko 16 pályázati programra pályázhatnak már működő, tapasztalattal rendelkező piaci inkubátorok és új inkubátorok is.

A rendelkezésre álló pályázati keretösszeg 1,5 milliárd forint. Pályázó inkubátoronként minimum 300 millió, maximum 500 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.


A következő lépés: a startupok pályázatai

A startupok fejlesztésre, képzésre és piacra lépésük támogatására a most meghirdetett pályázaton sikeresen szereplő inkubátorok írnak ki majd pályázatot. A megítélt támogatást közvetlenül az inkubátoroktól hívhatják le az induló innovatív vállalkozások. Az inkubátorok üzleti alapon maguk döntenek a startup projektek kiválasztásáról és indokoltság szerint különböző mértékű finanszírozásáról.

Az inkubátor által elnyert támogatás legfeljebb 20 százaléka számolható el az inkubátor közvetlen működési költségeire, legalább 80 százaléka pedig a startupoknak kötelezően továbbutalandó támogatás.

A pályázó vállalkozásoknak rendelkezniük kell az igényelt teljes támogatási összeg legalább 20 százalékának megfelelő összegű saját tőkével.


A tavalyi 5 milliárdos programban mindössze 8 projekt kapott támogatást

Az NKFI felidézte: a tavaly decemberben uniós forrásból, 5 milliárd forintos keretösszeggel nyílt Innovációs ökoszisztéma programban csak a központi régión kívül volt elérhető forrás.

A komplex szempontrendszer, így az üzleti terv, valamint a helyi startup ökoszisztéma építésére, fejlesztésére vonatkozó terv alapján az erre a pályázatra benyújtott 44-ből nyolc projektjavaslat kapta meg a hivataltól a támogató véleményt idén augusztusban. Ennek birtokában nyújthatták be a projekttervet a pályázatot elbíráló irányító hatósághoz a pályázók.

startup