2024.02.22, Csütörtök

Parlagfű irtás: júliustól ellenőrzések Pest megyében

2016.06.24. 09:08

Helyszíni ellenőrzésekkel vesznek részt a „Parlagfűmentes Magyarországért” programban a Pest Megyei Kormányhivatal járási földhivatali osztályai.

Hirdetés

Helyszíni ellenőrzésekkel vesznek részt a „Parlagfűmentes Magyarországért” programban a Pest Megyei Kormányhivatal járási földhivatali osztályai. Mivel a növény pollenje sokaknál súlyos allergiás tüneteket válthat ki, ezért irtása, és a földterületek fertőzöttségének visszaszorítása - egészségvédelmi okokból – a tulajdonosok és földhasználók számára törvényileg előírt feladat.

Fontos tudni, hogy a földhasználó a hatályos rendelkezés szerint köteles 2016. június 30-ig az ingatlanán a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani.

A földhivatali osztály mezőgazdász munkatársai a bejárások során folyamatosan együttműködnek a növényvédelmi hatósággal, az önkormányzatok jegyzőivel, a civil szervezetekkel, valamint a lakossággal.

Tarnai Richárd kormánymegbízott a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatban kiemelte, „tapasztalataink szerint évente több száz hektárnyi parlagfűvel fertőzött termőföldterület tulajdonosa, illetve használója kénytelen a törvény által rendelt szankciók viselésére. Ők a fertőzött terület nagyságától függően 50 ezer forint és 5 millió forint közötti bírságra számíthatnak.”

Mindezekre tekintettel a kormánymegbízott felhívta a Pest megye területén termőföld tulajdonnal, vagy földhasználati joggal rendelkezők figyelmét arra, hogy „a megadott időpontig végezzék el a területeik parlagfű mentesítését. A parlagfű elleni védekezést elsősorban mechanikus, vagy vegyszeres irtással végezzék el”.

Hozzátette, „legyünk tekintettel embertársaink egészségi állapotára, mert a parlagfű allergia különösen megnehezítheti a légzőszervi betegségekkel küzdők életét. A nyár nekik nem csak a pihenést és kikapcsolódást jelenti, hanem sajnos a parlagfű okozta kellemetlenségeket is.”

(Pest Megyei Kormányhivatal)

Galéria

Fókuszbanparlagfű

Ajánljuk még