2024.04.25, Csütörtök

Még egy hétig szavazhatunk az év fájára

evfaja.okotars.hu

2016.10.09. 13:53

Az Ökotárs Alapítvány az idén hetedszerre megrendezett Az Év Fája versennyel a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet.

Hirdetés

A versenybe bárki nevezhetett olyan egyedi fát vagy fákat egy-egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos az őt nevező közösségnek. Előnynek számított, ha őshonos, közterületen álló fát választottak, vagy olyat, amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. A júniusi határidőig 39 jelölés érkezett, amelyek közül tizenkettőt juttatott a döntőbe a szakmai zsűri. Szeptember 5. és október 16. között erre a linkre kattintva lehet szavazni a döntős fákra.

A 12 döntős fa közül négy Pest megyében áll:

  • Arany János kőrisfa, Nagykőrös
  • a Jászai Mari tér legszebb platánja, Budapest
  • kéttörzsű korai juharfa, Mende
  • a Városliget hős platánja, Budapest

A versenyben minden évben három díjat osztanak ki: az Év Fáját a közönség választja meg online szavazással, a “Hős Fa” címet pedig a zsűri osztja ki. Ezen kívül még egy döntős fa kap különdíjat az Országos Erdészeti Egyesülettől. A “Hős Fa” címet olyan fa vagy facsoport nyerheti el, melynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. A verseny szervezői bíznak abban, hogy a díj is hozzájárul a fák életének megőrzéséhez.

A végeredményt a hivatalos díjátadó alkalmával, november 3-án teszi közzé az Ökotárs Alapítvány. A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el.

Pest megyeNagykőrösév fájaversenyszavazásMende