2024.06.15, Szombat

Hamarosan emeletes motorvonatok járnak Monoron és Cegléden keresztül

vecsesihirek.hu, MTI

2017.03.18. 14:26

Megszületett a megállapodás a svájci Stadler Bussnang AG és a MÁV-Start Zrt. között arról, hogy a cég gyártja a magyar vasúttársaság új, emeletes motorvonatait, Budapest elővárosi forgalmának fejlesztése és kapacitásbővítése céljából.

A MÁV-Start a közbeszerzési felhívásban 40 nagykapacitású, minimum 600 ülőhellyel rendelkező villamos motorvonat szállítására, üzembe helyezésére, illetőleg kapcsolódó szolgáltatásokra kért ajánlatokat. Az első eseti szerződésben legalább 10 motorvonat szállítását, a későbbi konzultációk eredményeként kötendő további eseti szerződésekben legalább 3 motorvonat leszállítását rendelné meg szerződésenként.

A Stadler Kiss motorvonatok várhatóan a 100a vonalon (Budapest Nyugati – Kőbánya-Kispest – Monor – Cegléd – Szolnok) fognak először megjelenni, ahol a csíkos ingázókat váltják majd. A vonatok csatolhatóak lesznek egymással és a meglévő Flirt egységekkel is, így a MÁV-Start számára nagy variációs lehetőséget nyújtanak, könnyebben lehet a szükséges kapacitásokat kiszolgálni – írta a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) a Facebook oldalán.

Az ígéretek szerint nyáron a Balaton déli partján is megjelenhetnek, ahol nem csak a nagy utasszállító kapacitás, de a nagy kerékpárszállító kapacitás is sikerre ítéli a bevetésüket. Az egyik vagon alsó része ugyanis az üléseket kiszedve kerékpárszállítóvá alakítható, így akár 72 kerékpárt is kulturált körülmények között lehet szállítani, és az utascsere ideje is jelentősen rövidülhet.

MonorCeglédPest megyevonat