2023.03.24, Péntek

Átadták a forgalomnak a modernizált Budafok kocsiszínt

MTI

2018.05.22. 15:27

A STRABAG kivitelezésében megújult dél-budai járműkarbantartóban elsősorban a fonódó villamoshálózat kocsijait tárolják, tisztítják és fényezik.

Hirdetés

Átadták Budapest XI. kerületében a Budafoki úti felújított kocsiszínt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV kedden. A beruházás – mely a CAF villamosok beszerzéséhez köthető projekt része volt – 6 milliárd forintból, közel teljes egészében uniós forrásból valósult meg a STRABAG-csoporthoz tartozó STR Építő Kft. kivitelezésében. A kocsiszín a fonódó villamosvonalakon és az 1-es vonalon közlekedő spanyol CAF és a cseh Tatra villamosok karbantartásának és tárolásának ad helyet.

Az elmúlt évtizedek alatt elavult Budafok kocsiszín átépítése 2016 nyarán kezdődött, teljesen új vágányhálózat, új járműcsarnokok és irodaház épült. A villamosok a jövőben a Fehérvári útról két ponton is ki- és beállhatnak a telepre, amelyen már irányváltás nélkül tudnak végighaladni.

A járművek javítására és a napi vizsgálatok lebonyolítására két külön modern, korszerűen felszerelt csarnok épült, ezek között kaptak helyet a műhelyek és a raktárak. A lehető legkorszerűbb, oldal- és homlokfali mosást is lehetővé tévő mosóberendezést építettek, amely a keletkező szennyvizet szinte teljes egészében újrahasznosítja. Új fényezőkonténer létesült, amellyel a BKV munkatársai elvégezhetik a sérült alkatrészek felületkezelését.

 

A vasúti infrastruktúra és a környezet is megújult

Megújultak a kocsiszín vasúti infrastruktúrájának elemei is, így a telephelyi és a fővonalhoz csatlakozó vágányhálózaton 33 új kitérő épült, megújult a felsővezeték- és kábelhálózat, amely a járművekhez szükséges vontatási energia eljutását biztosítja. A kocsiszínben új, energiatakarékos világítási rendszert hoztak létre.

A felújítással párhuzamosan a kocsiszín környezete és a közeli villamosmegálló is megújult, valamint kapcsolódó beruházásként jelzőlámpás forgalomirányítási rendszert alakítottak ki a Mezőkövesd utca és a Fehérvári út kereszteződésénél.

Galéria

Pest megyeStrabagközlekedésfejlesztésÚjbuda