2024.04.19, Péntek

Világrekordra hajt az ötezer gyűszűt számláló magyar gyűjtemény

MTI

2018.05.22. 13:50

Ingyenes kiállítás nyílt Vácrátóton Mészáros Józsefné öt kontinens gyűszűit felvonultató magángyűjteményéből.

Hirdetés

Egyedülálló gyűszűkiállítás nyílt kedden Vácrátóton. Az Európában az egyik legnagyobbnak számító és világviszonylatban is jelentős gyűjteményben valamennyi földrészről összesen több mint 5 ezer gyűszű található - ismertette Spiegelhalter László, a település polgármestere. A magángyűjteményben megtalálhatók fém, fa, üveg, porcelán, bőr, gyöngyház, kerámia, műanyag, használati, reklám- vagy emléktárgynak készült gyűszűk is.

Vannak olyan gyűszűk, amelyeken híres emberek láthatók, egy porcelán és egy fa gyűszűkészlet 24 darabja pedig Jézus életét mutatja be. Összerakható gyűszűkből az angol királyi ház története és megtalálható a gyűjteményben olyan gyűszű is, amelybe bele kell pillantani a zárt végén elhelyezett lencsén keresztül és a látvány olyan, mintha távcsövön keresztül egy hajót nézne a látogató. Más példányokon miniatűrben láthatók országok, városok, szigetek, címerek, templomok, várak, fáraók, királyok, híres emberek, mesealakok, növények és állatok képei is.

A magángyűjteményt Mészáros Józsefné hozta létre. Az akkor még 3 ezer darabos gyűszűgyűjteményt először 2012-ben állították ki Ábrahámhegyen, aztán 2016-tól az 5 ezer darabosra bővült kollekció a rákospalotai gyűszűházban volt megtekinthető.

Az érdeklődők ingyenesen tekinthetik meg a magánkiállítást, de a tulajdonos különleges gyűszűt vagy azok megvásárlásához adományt szívesen fogad, gyűjteményével szeretne ugyanis bekerülni a Guinness-világrekordok könyvébe.

Pest megyekiállításVácrátót