2024.05.21, Kedd

Nem adnak esélyt a szúnyogoknak a Dunakanyarban sem

MTI

2018.07.09. 17:24

Országszerte folytatódik az irtás, s ahol kell, a lárva tenyészőhelyeket is kezelik.

A főváros hét kerületében és 176 településen folytatódik a héten a szúnyoggyérítés – tájékoztatott Hajdu Márton, a program koordinációjáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfőn.

Hétfőtől Budapest III., IV., XIII., XVII., XXI., XXII. és XXIII. kerületében lesz szúnyogirtás, továbbá Csorna térségében, Komárom környékén, a Dunakanyarban, a szekszárdi régióban, Baján és a Tisza-tónál dolgoznak a szakemberek. Emellett pótolják a kedvezőtlen időjárás miatt korábban elmaradt kezeléseket Békés megyében, Szolnok és Mohács térségében, a Szigetközben, a Balaton környéki települések egy részén és a Dráva mentén.

A korábbi csapadékos időjárás következtében a Duna felső szakaszán elszórt, kis kiterjedésű szúnyoglárva-tenyészőhelyek alakultak ki. Ezek földi biológiai kezelését a hét első napjaiban elvégzik. A szúnyoggyérítéshez használt készítmények alkalmazását a közegészségügyi hatóság hagyta jóvá, a hatóanyagot az Európai Unió engedélyezte. A gyérítés hatékonyságát szakértők ellenőrzik. Ahol nem volt eredményes az irtás, ott a kivitelezők megismétlik az eljárást.

A katasztrofavedelem.hu weboldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen melyik napon permeteznek. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Pest megyeDunakanyarszúnyogirtás