2024.05.22, Szerda
Négy pesti kerületben válik környezetbaráttá a közvilágítás
illusztráció

Négy pesti kerületben válik környezetbaráttá a közvilágítás

MTI

2019.02.10. 06:00

Összesen háromezer LED-es lámpát telepítenek a negyedik, a kilencedik, a tizedik és a tizennyolcadik kerület egyes részein.

Idén is folytatódik a budapesti közvilágítás korszerűsítése - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Ősz végére további mintegy háromezer LED-világítótestet telepítenek, többek között:

  • a Könyves Kálmán körúton,
  • Káposztásmegyeren,
  • a kőbányai újhegyi bányató és Kőér utca térségében,
  • a pestszentlőrinci Alacskai úti lakótelepen.

A fővárosi közgyűlés által elfogadott „Budapest Smart City jövőképpel" összhangban a Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft. folyamatosan végzi a közvilágítás energiatudatos korszerűsítését, okos technológiák fogadására alkalmas világítótestek telepítését.

A projekt megvalósítására a főváros által rendelkezésre bocsátott nettó 709 millió forintból a korszerűsítésre eddig 339 milliót használtak fel. Az első ütemben, 2018-ban 4200 világítótestet cseréltek le olyan kiemelt területeken, mint a Budakeszi út és a Máriaremetei út, a Pók utcai lakótelep, az Egér út, Rózsaliget, Pesterzsébet déli része, a Kőbányai út egy szakasza, az M5-ös autópálya Szentlőrinci úti térsége. Ez évente 27 millió forint energiamegtakarítást eredményez.

Pest megyevilágításKőbányaKáposztásmegyerPestszentlőrinckörnyezetvédelmi beruházás