2024.07.19, Péntek

Pilis-Bike: 28 túraútvonalat és 9 parkolót kaptak a bringások

2016.04.28. 08:28

A Pilisi Parkerdő fejlesztése erdei utakat nyitott meg és kötött össze, parkolókat alakított ki, továbbá információs táblákat és új jelzéseket létesített. Az útvonalak a pilisbike.hu oldalon elérhetőek.

A Pilisi Parkerdő fejlesztése erdei utakat nyitott meg és kötött össze, parkolókat alakított ki, továbbá információs táblákat és új jelzéseket létesített. Az útvonalak a pilisbike.hu oldalon elérhetőek.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a honlapján számolt be a szerdán Pilisszentlászlón átadott kerékpár-turisztikai fejlesztéséről. A beruházásnak köszönhetően kilenc „Parkolj és bringázz!” (P+B) pont, illetve 28 kijelölt biciklitúra-útvonal jött létre. Emellett csaknem 600 kilométernyi ajánlott erdei kerékpáros útvonal várja a kirándulókat.

A közleményben az áll, a Pilis Bike úthálózatához a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai erdei üzemi utakat nyitottak meg és erdészeti utakat kötöttek össze, új túraútvonalakat jelöltek ki, továbbá információs táblákat helyeztek ki és új jelzéseket festettek. A Pilist, valamint a Visegrádi és a Budai-hegységet átszelő Pilis Bike bicikliút-hálózat a túra-, illetve a szabadidő kerékpárosok igényeit egyaránt szem előtt tartva valósult meg.

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt mintegy 65 ezer hektáros területen évente csaknem 20 millió látogatót regisztrálnak. Az erdőgazdaság tapasztalatai szerint egyre többen keresik fel két keréken az erdőket, a kerékpáros turizmus, és a kerékpáros turizmusról való gondolkodás az utóbbi években hatalmas fejlődésen ment keresztül – ez indokolta a fejlesztést. 

A Pilis Bike projekt az egyre növekvő közösségi igényeknek megfelelően két szinten kínál megoldást:

 • Kilenc, személygépkocsival könnyedén megközelíthető, úgynevezett „Parkolj és bringázz!” (P+B) kiindulópont létesült különféle távú és nehézségű túraútvonalakkal.
 • A túrakerékpárosok számára az eddiginél is hosszabb és komplexebb útvonalhálózatokat alakítottak ki.

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, a Pilis Bike által megalapozták kerékpár-turisztikai szolgáltatásainak rendszerét. „Ezekre az alapokra a későbbiekben különféle szolgáltatásokat fogunk felépíteni, illetve elindulunk egy másik, számomra nagyon izgalmas irányba is: a lovas turizmus felé.”

A parkerdő a közleményében kiemelte, hogy a kerékpározók előtt megnyitott erdészeti utak nem kizárólagosan kerékpáros turistaútvonalak, ezeken a jövőben továbbra is várható erdőgazdasági jellegű forgalom. A kerékpárosok útját ezen kívül gyalogosok, köztük gyerekek, és erdei állatok is keresztezhetik.

A Pilis Bike-nak a P+B pontokhoz kapcsolt útvonalait a www.pilisbike.hu oldalra feltett térképeken lehet megtalálni. 

A kilenc „Parkolj és bringázz!” (P+B) pont:

 • Budakeszi Vadaspark
 • Nagykovácsi                                          
 • Hideg-völgy                                           
 • Skanzen, Szentendre                            
 • Telgárthy-rét, Visegrád 
 • Kis Rigó Vendéglő, Pilisszentlászló     
 • Hegy-tető, Pilisszentlászló                  
 • Parkoló, Pilisszántó                              
 • Sportpálya, Pilisszentiván                   

forrás: parkerdo.hu/magyarepitok.hu

Galéria

Pilisi ParkerdőFókuszbankerékpárútPilisPilisszentlászlóParkolj és bringázz