2024.05.18, Szombat

A régészet napja - Az ásatási munkák kezdeti lépéseiről szól az idei rendezvénysorozat

2016.05.27. 12:11

Az ásatások legelső lépéseiről szólnak a régészet napja idei programjai.

Az ásatások legelső lépéseiről szólnak a régészet napja idei programjai, amelyek pénteken és szombaton várják előadásokkal és bemutatókkal a látogatókat országszerte. A tavalyi évben tapasztalt nagyfokú érdeklődés hatására idén is "mini-ásatást" rendeznek a múzeum udvarán, ahol a vállalkozó kedvű gyerekek régészeti módszereket alkalmazva feltárhatnak egy csontvázas sírt a mellé elhelyezett mellékletekkel (fegyverek, viseletitárgyak, edények) együtt. A foglalkozás során sok érdekes információt megtudhatnak a sírok dokumentálásáról is.

Az elmúlt évben a tudományos munka teljes folyamatát - a lelőhelyek, leletek felfedezésétől egészen a kiállításrendezésig - mutatta be a Magyar Régész Szövetség által szervezett rendezvénysorozat, amelynek idei programjain az érdeklődők arra kaphatnak választ, hogy milyen jelek, adatok alapján tudják a szakemberek, hogy a föld alatt egy lelőhely rejtőzik, honnan ismerik fel, hogy azok milyen jellegű, illetve mely korszakból származó leletek.
A programok során kiderül továbbá, hogy milyen szerepet játszik egy-egy felfedezésben a véletlen szerencse, milyen szakmai, tudományos ismeretek állnak a régészek munkája mögött, valamint hogy mit kell és mit nem szabad tenni a társadalom civil tagjainak, ha vélhetően régészeti lelőhelyre bukkannak.
A résztvevő múzeumok, örökségvédelmi intézmények és egyetemi régészeti tanszékek az idén is színes programokkal fogadják az érdeklődőket az ország számos pontján, pénteken elsősorban a gyermek- és iskoláscsoportokat, szombaton pedig a családokat és felnőtteket várják.
A váci Tragor Ignác Múzeum kertjében miniásatást rendeznek, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban pedig a terepen elvégezhető, az ásatást megelőző műszeres vizsgálatokról lesz szó. A szolnoki Damjanich János Múzeum például különleges műhelylátogatást szervez, amelynek során az érdeklődők a régészeti leletanyag restaurálásának részleteivel, a kerámiakészítés technikájának jellegzetességeivel ismerkedhetnek meg.
Budapesten a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központban a régészeti lelőhelyek azonosításának elméleti hátteréről és a napi gyakorlatban jelentkező kérdéseiről beszélnek az intézet szakemberei, akik előadásukat geofizikai műszerek bemutatásával egészítik ki. A Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeumában régészhomokozó, a Eötvös Loránd Tudományegyetem Régészettudományi Intézetében pedig régészeti játszótér és leletsimogató várja az érdeklődőket.
A Magyar Régész Szövetség által 2014-ben kezdeményezett esemény külföldön már régi hagyományokkal rendelkezik, az Egyesült Államokban például minden év októberének harmadik szombatján fesztivállal ünneplik a régész szakmát.

 

Az idei évben a Váci Tragor Ignác Múzeum négy különböző programmal igyekszik a régészet iránt érdeklődők kedvére tenni. Céljuk, hogy minden korosztály számára érdekes és hasznos ismereteket nyújtsanak a régészet tudományáról.

Programjaik a következők lesznek:

Május 27. (péntek)

10:00 - 11:00

12:00 - 13:00

A restaurátor műhely titkai (Helyszín: Vác, Zrínyi utca 41/A)

A foglalkozás során az érdeklődők betekintést nyerhetnek múzeumunk restaurátor műhelyébe, ahol a bemutató során megtudhatják mivel foglalkozik a restaurátor, hogyan telnek a munkanapok, illetve lehetőség lesz megtekinteni - akár ki is próbálni -, hogyan lesz a régészeti korú cserépedény-töredékekből egész edény!

Részvételi díj: 400 Ft/fő

A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!

14:00 - 16:00

"Mini-ásatás" a Múzeumudvaron (Helyszín: Vác, Március 15. tér 19.)

A tavalyi évben tapasztalt nagyfokú érdeklődés hatására idén is "mini-ásatást" rendezünk a múzeum udvarán, ahol a vállalkozó kedvű gyerekek régészeti módszereket alkalmazva feltárhatnak egy csontvázas sírt a mellé elhelyezett mellékletekkel (fegyverek, viseletitárgyak, edények) együtt. A foglalkozás során sok érdekes információt megtudhatnak a sírok dokumentálásáról is.

Részvételi díj: 400 Ft/fő

A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!

Május 28. (szombat)

15:00 - 16:00

A Szent Mihály templom története (kiállítás-látogatás) (Helyszín: Vác, Március 15. tér 19.)

A főtéren található Szent Mihály templom a középkori Vác egyik legjelentősebb épülete, mely több évszázadon keresztül fennállt. A főtér 2005-ös átalakítása során lehetőség nyílt a feltárására, s ezáltal történetének részletes megismerésére. A program során sok érdekességet megtudhatnak az egyházi építmény históriájáról, illetve a Szent Mihály Altemplom kiállítóhelyet is megtekinthetik tárlatvezetés keretében!

Részvételi díj: felnőtt 500 Ft/fő; kedvezményes (diák, nyugdíjas): 250 Ft/fő

16:00 - 17:00

Régészeti előadások (Helyszín: Vác, Március 15. tér 19.)

Takács Mátyás László (PPKE - egyetemi hallgató)

Hogyan találunk rá a letűnt korok temetkezéseire?

Ha megnézünk egy mai temetőt, akkor sírkövek egész sorát látjuk, ami a rokonoknak segít megtalálni elhunyt szerettüket, illetve emléket állít neki. Egy régész számára azonban csak ritkán adatik meg, hogy a felszínen lévő "jelzés" alapján talál rá egy sírra, vagy temetőre. Nagyon sokszor a szájhagyomány, illetve a korábbi terepbejárások adhatnak támpontokat. Előadásomban sorra veszem a keresés módszereit, a váci, és környéki ismert temetőket, a temetkezések régészeti értékét, valamint a honfoglalás korának rendellenes temetkezéseivel is szeretném megismertetni az érdeklődőket.

Molnár Róbert (TIM - régész)

Forró nyomon, avagy mi is az a lelőhely-felderítés?

A régészet tudománya a 21. század elejére - elsősorban a technikai fejlődés következtében - eljutott arra szintre, hogy egy-egy lelőhely esetében akár ásatás megkezdése nélkül is számos információ birtokába juthatunk! Olyan kérdésekre kaphatunk előzetesen választ, mint például milyen történelmi korszakú lehet az adott lelőhely, milyen jellegű lelőhellyel van dolgunk (temető, település, erődítmény stb.)? Az előadás során számos, nem romboló régészeti lelőhely-felderítési metodikát mutatok be kezdve a légirégészettől egészen a fémkeresős kutatásig.

forrás: mti / muzeumvac.hu

Galéria

Fókuszbanrégészet