2024.04.25, Csütörtök

Újra varázsoltak junior úszóink a világbajnokságon

nso.hu

2017.08.27. 12:57

Teljesen új dimenziót nyitott a magyar úszásban ez a generáció: a hazai pályán úszó amerikai 4x200-as gyorsváltót világcsúccsal verve lettek aranyérmesek!

Hirdetés

Az Érdi VSE-ben úszó Milák Kristóf csütörtöki, történelmi egyéni aranyérme után váltóban is világbajnok lett Indianapolisban. A Márton Richárd, Milák Kristóf, Holló Balázs, Németh Nándor alkotta férfi 4x200-as gyorsváltó új junior világrekorddal, az amerikaiakat egyetlen századmásodperccel megelőzve lett aranyérmes. A magyarok sokáig a negyedik helyen haladtak, Holló Balázs türelmes taktikával feljött a második helyre, ám az amerikaiak így másfél másodperces előnnyel váltottak a hajrára. Németh Nándor rendkívül technikás úszással azonban ezt behozta, ám az oroszok is megérkeztek, így elképesztő hajrá alakult ki. A magyar csapat a legutolsó fordulónál vezetett először a viadalon, ekkor mindkét vetélytárs kőkemény hajrát nyitott, ám Németh egy hajszálnyi előnyt megőrzött, és végül 7:10,95 perces junior világcsúccsal csapott a célba.

Németh Nándor olyannyira kiúszta magát, hogy orvosi kezelésben kellett részesíteni, ami miatt az eredményhirdetést is kénytelen volt kihagyni.

A nso.hu tudósítása azt hangsúlyozza, a magyar úszósport elérkezett arra a pontra, hogy a délelőtti előfutamban az amerikaiakhoz hasonlóan a legjobb úszóinkkal közel egyenértékű úszókat tudott elindítani. Kalmár Ákos, Lakatos Dávid, Barta Márton és Holló Balázs gond nélkül hozták a döntőbe jutást pihenést biztosítva a Milák Kristóféknak. Bár a világ egyik legsikeresebb úszónemzete a magyar, ilyen szintű (nálunk sokkal komolyabb gazdasági háttérrel és szélesebb demográfiai merítéssel rendelkező országokat idéző!) gazdagságra eddig nem volt példa, ahogy gyorsúszó világcsúcsra sem. Mindez előrevetíti, hogy néhány éven belül egészen más célokkal vághatunk neki egy világbajnokság gyorsúszó számainak…

A harmadik magyar aranyérem is megszületett pénteken a világbajnokságon, Késely Anna 400 gyorson nagy fölénnyel lett első.

Ajánljuk még