2024.04.20, Szombat

Egy hatezres csúccsal melegített Klein Dávid a következő nyolcezresére

mti, pestpilis.hu

2018.04.09. 16:27

Egyhetes mászással, több mint ötezer métert emelkedve hódította meg a Mount Everest árnyékában magasodó Mera Peaket.

Hirdetés

Klein Dávid túl van a Sisapangma-expedíció elő-akklimatizációján. A magyar hegymászó a tibeti csúcshódítás megkezdése előtt egy másik tibeti hegyet, a 6476 méter magas Mera Peaket mászta meg. Biró Dániel, az expedíció kommunikációs menedzsere számolt be a részletekről. Klein Dávid célja, hogy oxigénpalack és serpák segítsége nélkül első magyar állampolgárként érje el a Himalájában fekvő 8027 méter magas Sisapangma főcsúcsát.


Ötórás csúcstámadással ért fel

A Sisapangma a magas és kietlen Tibeti-fennsíkon található, amit kizárólag járművel lehet megközelíteni. Emiatt nincs mód megfelelő akklimatizációra, ezért kellett ez az előtúra. A magyar mászó március 31-én szombaton indult el Katmanduból 1300 méteres magasságból. Április 7-én szombat hajnalban kezdte meg a csúcsmászást, és öt óra alatt elérte a 6476 méteres magasságot, reggel 9 óra tájékán.

A Mera Peak a hegymászók közkedvelt célpontja, a csúcsról ni a világ nagy nyolcezresei közül az Everest, a Makalu, a Lohcse, a Cso-Oju és a Kancsendzönga is remek látványt nyújt. Mivel a középső hegycsúcsa technikailag nem nehéz, jó állóképességgel a kevésbé profi mászóknak is elérhető: ezen az oldalon például egy 21 napos, profik által vezetett túrát ajánlanak a meghódítására.


Az ötödik nyolcezresét szeretné kipipálni

Klein Dávid miután levonult a hegyről visszatér majd Katmanduba, és néhány nap elteltével innen indul tovább terepjáróval a kínai határ felé. A Sisapangma 5400 méteres alaptáborát végül kétnapos meneteléssel éri el, ahol folyatja az akklimatizációt.

A Sisapangma 8008 méteres előcsúcsra legutóbb, 2013-ban Lesták Erzsébet ért fel a magyarok közül, de a romló időjárás és a nagy hó miatt nem vállalta a gerincen való átkelést a főcsúcsra.

Klein Dávid eddig négy nyolcezrest hódított meg pályafutása során: a Gasherbrum II (2003), a Cso-Oju (2004), a Manaszlu (2015) és az Annapurna (2016) csúcsára jutott fel oxigénpalack nélkül.

SportKlein Dávidhegymászás

Ajánljuk még